Mikroskop Nedir?
Mikroskop Çeşitleri ve Mikroskobun Kısımları!
Arkadaşlar bizzat kendim bir kitaptan derleyip toplayıp buraya yazdım.internette başka bir ( bi ) siteden alıntı deildir. Buyurun afiyet olsun.
MİKROSKOP VE ÇEŞİTLERİ
Mikroskop Nedir?
Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük küçük olan cisimleri,doku ve hücreleri büyüterek görmemizi sağlayan alettir.
Mikroskop ilk defa 1665 ylında İngiliz ROBERT HOOK tarafından yapılmıştır.Hook şişe mantarından aldığı kesitleri inceleyerek bunların küçük odacıklardan oluştuğun görmüş ve bu küçük odacıklara “cellula=hücre” adını vermiştir.
MİKROSKOP ÇEŞİTLERİ
A) ELEKTRON MİKROSKOBU: İçi boşaltılmış bir cam tüpde bulunan metal bir filamanın elektron demeti salması ve bu demetlerin çeşitli manyetik merceklerden geçirilerek,incelenecek cismin üzerine düşürülmesi esasına dayanır.Elektron mikroskobunun çözüm gücü ışık mikroskobuna oranla daha fazladır.
B)IŞIK MİKROSKOBU: Bu mikroskopta görüntü ışık ve optik mercekler tarafından büyütülür.
Başlıca 5 çeşit ışık mikroskobu vardır.
a) Karanlık Saha Mikroskobu
b) Aydınlık Saha (normal ışık) Mikroskobu
c) Ultraviyole Mikoskobu
d) Faz-Konstrat Mikroskobu
e) Fluoressan Mikroskobu
a)Karanlık Saha Mikroskobu:Işık kaynağı normal ışık kaynağıdır.Işık mikroskobundan farkını kondansatör yapısındaki değişiklik oluşturur.
b)Aydınlık Saha (normal ışık) Mikroskobu: Laboratuarlarda kullanılan normal ışık mikroskobudur.
c)Ultraviyole Mikroskobu: Normal ışık yerine ultraviyole ışık kullanılır.Dalga boyu küçük olduğu için çözme gücü fazladır.
d)Faz-Kontrast Mikroskobu: Bu mikroskopta doğrudan doğruya ışık kaynağından gelen ışınlar ve cisimden geçerken kırılan ışınlar olmak üzere iki çeşit ışın kullanılmaktadır.
e)Fluoressan Mikroskobu: Bir çeşit Ultraviyole Mikroskobu olmasına rağmen,maddelerin fluoressan olma özelliğinden yararlalnılır.Bu mikroskobun biyoloji alanında kullanımı sınırlıdır.
C)STEREO MİKROSKOP: Bu mikroskoplarda özellikle gözle görülebilen daha büyük cisimler doğrudan gözlenebilir.bitkilerin çiçek ve diğer yapılarının incelenmesinde çok yararlanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder