Bu Site Sizin Sizde Yazınızı Gönderin

Evet bu siteye sizlerde yazılarınızı gönderebileceksiniz. Yapmanız gereken içerisinde link ve reklam olmayan yazılarınızı haberdaim@gmail.com adresine mail olarak göndermek.
Hepsi bu kadar. İyi Paylaşımlar
Dikkat edilmesi gerekenler;
Siteye cinsel içerikli, reklam içerikli paylaşımlarda bulunmak yasaktır.

18 Mayıs 2009 Pazartesi

Vitamin Nedir?

Vitamin
Vitaminler, saglikli yasamin vazgecilmez bir parcasi olan organik bilesiklerdir. Vitamin Latince yasam anlamina gelen socugunden kaynaklanir. Vitaminler yagda ve suda eriyenler olarak iki gruba ayrilir .



YAGDA ERIYEN VITAMINLER : A, D, E ve K vitaminleridir .



SUDA ERIYEN VITAMINLER : B grubu vitaminler ile C vitaminidir .



ONEMI



A vitamini Enfeksiyonlara karsi direnci arttirir normal buyume, ureme, kemik ve dis gelisimi, gorme icin gereklidir. Cildin tirnaklarin ve saclarin saglikli kalmasini saglar. Dis ve disetleri icin buyuk onem tasir .



Kayisi,kuskonmaz,maydanoz,ispanak, havuc,kereviz, marul, portakal, erik, domates



D vitamini İnce bagirsaklardan kalsiyumun emilmesine yardimci olur, kalsiyumun kemiklerde ve dislerde tutulmasini saglar .



Balık yagi, balik, yumurta, tereyagi, karaciger, et, sebzeler, gunes



E vitamini Antioksidan etkilidir. Alzheimer hastaliginin ilerlemesini yavaslatiyor Yaşlı kisilerde bagisiklik sistemini guclendirir. Hucrelerin daha uzun yasamasini ve yenilenmesini saglar .



Bugday, tohumlu besinler, soya fasulyesi yagi, ari sutu, ceviz, marul, tere, kereviz, maydanoz, ispanak, lahana, misir yağı, misir, yulafta



K vitamini Karaciğere gelen Kvitamini burada üretilen bazı pıhtılaşma faktorlerinin yapiminda rol alır. K vitamini takviyesi yanlızca kanamali hastalarda verilir.



Ispanak,kabak, marul, yesil domates, yesil biber, inek sutu, peynir, tereyagi, yumurta, kirmizi et, pirinc, karaciger, misir, muz, seftali, cilek



B1 vitamini Kaslarin ve sinir sisteminin faliyeti için gereklidir.Yetersizliginde istahsizlik, huzursuzluk, bellek zayıfligi ve dikkat azalmasi gorulur.



Bugday, kepek, bira mayasi, taze sebze meyve, koyun eti, sigir eti, balik eti, yumurta, sut



B2 vitamini Eksikliginde dilde kizarma, yanma hissi, agiz cevresi ve dudaklarda kizarma, tahris, catlaklar, gozlerde kasinti, yanma hissi, katarakt olusumu, sacların dokulmesi, cocuklarda buyume yavaslamasi, kilo kaybi, sindirim sorunlari olusur .



Karaciger, bobrek, bugday unu, patates, et, süt, yumurta, peynir, kepek, yesil sebzeler, havuc, findik, yer fistigi, mercimek



B3 vitamini Yetersiz beslenme sonucu deriyi sinir sistemini tutan pellegra adli hastalik ortaya cikar. Hucrelerin oksijeni kullanabilmeleri için gereklidir. Midede sindirimin temel taslari olan asitlerin uretimini saglar.



Bira mayası, kepek, yer fistigi, sakatat, kirmizi et, balık, bugday, baklagiller, un, yumurta, süt, limon, kabak, incir, portakal, hurma



B5 vitamini Dogada bol oldugu için eksikligine rastlanmaz. Ayrica bir miktar bagirsaklarda da yapilmaktadir. Eksikligi kan sekerinde düsme, ellerde titreme, kalp carpintiya neden olur .



Karaciger, kirmizi et, tavuk, yumurta, ekmek, sebzeler



B6 vitamini Sinir sistemi ve hormonların calismasini duzenler.Vucudun savunmasında antikor ve akyuvar olusumunda rol oynar. Eksikliginde migren tipi bas agrisi, kansizlik, ciltte kuruluk, gorme problemleri, uyusukluk, adele zayifligi ve kramplari olusur .



Karaciğer, böbrek, kırmızı et, balık, yumurta, ekmek, sebzeler



B11 vitamini Kirmizi kan hucreleri ve sinir dokularinin olusumunda aktif rol oynar. Hucre bolunmesi icin gereklidir. Bu etkisi ile buyumeyi de saglar. Anne karnindaki bebegin sinir sisteminin gelisimi için de gereklidir. Eksikliginde istahsızlık, kilo kaybı, bulantı, kusma, ishal, bas agrisi, unutkanlik, carpinti gibi bazi kalp sorunlari olusabilir .



Karaciger, bobrek, kirmizi et, ispanak, marul, yumurta, ekmek, portakal, muz



B12 vitamini Besinlerle veya sigara gibi aliskanliklarla vucuda giren siyanuru etkisiz hale getirir. Eksikliginde dilde hassasiyet, sisme, kizarma, hayal görme, depresyon, adalelerde kasilmalar, sinir iltihaplarına bagli olarak el ve ayaklarda uyuşma, karincalanma, yanma sikayetleri oluşur .



Karaciger, yurek, bobrek, kirmizi et, tavuk, balık, süt, peynir, yumurta



C vitamini Vucudumuz C vitaminini uretemez bitkiler ve bazi hayvanlar bu vitamini uretebilmektedir. Besinlerle alinan vitamin 2 saat icersinde kullanilir 4 saat sonunda kandan uzaklasir. Yaralarin iyilesmesini, damarlarin saglikli olamalarini saglar.Vucudun savunma sistemini artirici etkisi vardir. Histamin yapimini azaltarak allerjik olaylarin siddetini dusurur. Eksikliginde dis eti kanamalari ve cekilmeleri olur.



Siyah üzüm, narenciye, cilek, kavun, karpuz, yesil biber, maydanoz, brokoli, havuc, sogan, bezelye
--

Sizde Beğendiğiniz e-postaları, kendi eserlerinizi veya bizimle paylaşmak istediklerinizi naturelist@gmail.com mail adresine yollayabilirsiniz..



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Arşivi