Bu Site Sizin Sizde Yazınızı Gönderin

Evet bu siteye sizlerde yazılarınızı gönderebileceksiniz. Yapmanız gereken içerisinde link ve reklam olmayan yazılarınızı haberdaim@gmail.com adresine mail olarak göndermek.
Hepsi bu kadar. İyi Paylaşımlar
Dikkat edilmesi gerekenler;
Siteye cinsel içerikli, reklam içerikli paylaşımlarda bulunmak yasaktır.

18 Mayıs 2009 Pazartesi

Hipertansiyona dikkat

Hipertansiyona dikkat

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Arıcı, Dünya Sağlık Örgütü'nün hiper tansiyonu dünyada en çok ölüme yol açan hastalık olarak açıkladığını bildirdi.

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği, Sağlık Bakanlığının onayıyla ''Türkiye'nin Tansiyonunu Ölçüyoruz'' Kampanyası'nı sürdürüyor. İstanbul'dan 11 mayısta yola çıkan Hipertansiyon tırı Antalya Cumhuriyet Meydanı'nda halkla buluştu.

Hazırlanan tırda 2 gün süreyle İl Sağlık Müdürlüğü'nün görevlendirdiği doktor ve hemşireler, vatandaşların tansiyonlarını ölçüp bilgilendirici broşürler dağıtıyor.

Proje Sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Arıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün dünyadaki ölüm nedenlerinin birinci sırasında yer aldığını duyurduğu hiper tansiyonun Türkiye'de kontrol altına alınabilmesi halinde her 4 erken ölümden 1'inin engellenebileceğini söyledi.

Yüksek tansiyonu ''kalp, beyin ve böbrek'' düşmanı olarak tanımlayan Prof. Dr. Arıcı, yüksek tansiyonun çoğu zaman kişilerde rahatsızlık duygusu yaratmadığı için sinsi seyreden bir hastalık olduğuna dikkati çekti.

Prof. Dr. Arıcı, ''Yüksek tansiyon dünyada ölüme en çok yol açan sağlık sorunu olmasına rağmen kesinlikle önlenebilir. Yeter ki insanlarda farkındalık oluşsun. Türkiye'de farkındalık az. ABD ve Kanada'da yüzde 75 olan oran Türkiye'de yüzde 40'a düşüyor. Her 3 vatandaştan biri hayatı boyunca tansiyonunu hiç ölçtürmemiş'' diye konuştu.

Modern tıbbın artık hastalıkları anne karnından itibaren önlemeye çalıştığının altını çizen Prof. Dr. Arıcı, şunları kaydetti:

''İnsanların çocukluk çağından itibaren iyi beslenmesi, az tuz tüketmesi, hareketli olması gerekir. Sigara kullanan yetişkinlerin derhal bırakmasını, alkolü ise ölçülü tüketmelerini öneriyoruz. Yüksek tansiyonu tetiklediğini bildiğimiz 2 faktör daha var ki, onlar açısından tıbbın insanlara verebileceği standart bir formül yok. Bunlar stres yönetimi ve sosyo- ekonomik durumdur.''

Hiper tansiyon tırı yarın da Antalya'da kaldıktan sonra Ankara'ya hareket edecek.

Sizde Beğendiğiniz e-postaları, kendi eserlerinizi veya bizimle paylaşmak istediklerinizi naturelist@gmail.com mail adresine yollayabilirsiniz..

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Arşivi