Doğru beslenirsek midemiz yanmaz
Mide yanması, genellikle yemekten önce veya yemekten 1-2 saat sonra hissedilmektedir. Rahatsızlığın ana sebebi, hazmı zor besinlerin sindirimi için salgılanan asidin aşırı olmasıdır. Çünkü bu fazla salgı, midenin kendisine de zarar vererek yanma hissine yol açmaktadır. Bunu önlemenin yolu da doğru ve bilinçli beslenmeden geçmektedir.
Eskiler midede yanma hissi duydukları zaman hemen bir lokma ekmek içi çiğnermiş. Özellikle yemeklerden önce meydana gelen mide yanmalarında, ekmek içinin değil ama ağıza bir şey atmanın doğru bir yöntem olduğunu belirten günümüz doktorları da, az fakat sık yemeyi tavsiye ediyor. Mide ağrılarınıza ve mide yanmanıza son verecek sağlıklı ve dost besinlerle beslenerek de, hem yemek yemenin keyfini çıkartabilirsiniz, hem de yemek sonralarının azaba dönüşmesini önleyebilirsiniz.
Bu dost yiyecekler hangileri mi? İşte size bazı ip uçları...
* Lahana:
Lahanayı çiğ olarak yemeyi tercih edin. İnce şeritler halinde doğrayıp salata yapın. Meyve presinde lahananın suyunu sıkıp aynı miktarda elma suyu ile karıştırın ve için. Lahana, ülser ve gastrit ilacı olarak biliniyor. Dörtte bir lahanayı yıkayıp kalın şeritler halinde doğrayın. 1 kerevizi soyup doğrayın. 1 havucu temizleyip dilimleyin. Lahana, kereviz ve havucu katı meyve presinde sıkıp sabah akşam suyunu için.
* Karnabahar:
Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tüm sıkıntıları giderebilir. Karnabaharda bulunan "gefarnato" maddesi ülser ilacının ham maddesi olarak kullanılıyor.
* Patates:
Çiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır. Patatesi soyup katı meyve presinde suyunu sıkın. Biraz su, havuç suyu ya da kereviz suyu ile karıştırıp için.
* Elma sirkesi:
Salatalarda elma sirkesi kullanın.
* Maden suyu:
Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor.
Ispanak: Ispanağı buharda pişirin ya da haşlayarak tüketin. Taze yapraklarını salata olarak yiyin.
* Zeytinyağı:
Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor. SIZMA OLANINI TERCİH EDİN
Baklagil: Fasulye, bezelye ve mercimekte bulunan "bioflavionid" maddesi, koruma faktörünü artırıyor.
* Muz:
Mideyi seven meyvelerin başında geliyor. Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir. Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor.
Kızarmış ekmek: Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.
* Meyankökü:
Güçlü bir mide koruyucusu. Yapılan son araştırmalara göre midedeki aşırı asitlenmeyi azaltıyor.
BELİRTİLERİ
Bir ülser veya gastrite bağlı olmaksızın meydana gelen mide yanmasının belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:
* Karnın üst kısmında veya göğsün alt kısmında bazen yemek yemekle veya antasitlerle geçen yanma hissi veya rahatsızlık
* Geğirme ve arkasından gelen yanma hissi
* Yemeklerden sonra aşırı gaz sıkıştırması
* Sebebi belli olmayan mide bulantıları
Bunlara dikkat edin
* Yemeğe daha fazla zaman ayırın. Ayaküstü değil, sofrada oturarak yiyin.
* Ağzınıza küçük lokmalar alın ve uzun uzun çiğneyin. Bu, midenin sindirim için gerekli salgıları daha kolay üretmesine yardımcı olur.
* Sofradan doymadan kalkın. Mide bir balon gibi olduğu için yemek yerken besinler buraya ulaştıkça sürekli genişler. Bu sebeple ölçülü miktarda yiyin.
* Akşam öğününden sonra kaçamaklar yapmayın. Aksi takdirde mide gece boyunca çalışıp yorulur.
* Akşam yemeği ile uyku arası en az üç saat olmalı. Yani yemek yedikten en az 3 saat sonra yatın.
* Yemekten hemen sonra yere eğilmeniz gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilin.
* Yiyecek ve içeceklerin çok sıcak ya da çok soğuk olması mide sıvısına zarar verebilir. Bu sebeple yiyecek ve içeceklerin ılık olmasına özen gösterin.
* Yemekten sonra uzanmayın. Unutmayın, mide sıvısı yatay pozisyonu sevmez ve yanma hissi mide borusu yoluyla ağzınıza kadar gelebilir.
Bunlardan uzak durun
* Hazmı kolay olmayan kızartmaları ve ağır yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın. Ağır yağlı, fazla kremalı ya da soslu besinleri yemeyin. Çikolata, içerdiği yüksek dozdaki yağ ve kafein sebebiyle hassas mideye zarar vererek yanma hissine yol açıyor. Sütlü çikolata, daha az yağ içeren bitter çikolataya oranla daha tehlikeli olduğundan çikolata sevenler genelde sütsüz olanını tercih etmeli.
* Kafeinli içecekler mide için çok zararlı. Kahve ve çay hassas mideyi yorabilir. Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve içmeden duramıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin.
* Kola, gazlı içecek ve asitli meyve sularını çok dikkatli için. Domates veya portakal suyu da asitli olduğu için mide yanmasını şiddetlendirebilir. Bu sebeple sulandırarak ve balla tatlandırarak için.
* Et suyu ile hazırlanmış çorbalardan uzak durun. Diğer çorbaları ise çok sıcak içmeyin.
* Çiğ soğan ve çiğ meyve de mide asidini artıran etkenlerdendir.
* Sigara ve alkolden uzak durun. Bunlar midedeki yanma hissini artırır.
* Şeker yemeyin ama yemeyi seviyorsanız naneli olanları seçmeyin.
Mide yanması, genellikle yemekten önce veya yemekten 1-2 saat sonra hissedilmektedir. Rahatsızlığın ana sebebi, hazmı zor besinlerin sindirimi için salgılanan asidin aşırı olmasıdır. Çünkü bu fazla salgı, midenin kendisine de zarar vererek yanma hissine yol açmaktadır. Bunu önlemenin yolu da doğru ve bilinçli beslenmeden geçmektedir.
Eskiler midede yanma hissi duydukları zaman hemen bir lokma ekmek içi çiğnermiş. Özellikle yemeklerden önce meydana gelen mide yanmalarında, ekmek içinin değil ama ağıza bir şey atmanın doğru bir yöntem olduğunu belirten günümüz doktorları da, az fakat sık yemeyi tavsiye ediyor. Mide ağrılarınıza ve mide yanmanıza son verecek sağlıklı ve dost besinlerle beslenerek de, hem yemek yemenin keyfini çıkartabilirsiniz, hem de yemek sonralarının azaba dönüşmesini önleyebilirsiniz.
Bu dost yiyecekler hangileri mi? İşte size bazı ip uçları...
* Lahana:
Lahanayı çiğ olarak yemeyi tercih edin. İnce şeritler halinde doğrayıp salata yapın. Meyve presinde lahananın suyunu sıkıp aynı miktarda elma suyu ile karıştırın ve için. Lahana, ülser ve gastrit ilacı olarak biliniyor. Dörtte bir lahanayı yıkayıp kalın şeritler halinde doğrayın. 1 kerevizi soyup doğrayın. 1 havucu temizleyip dilimleyin. Lahana, kereviz ve havucu katı meyve presinde sıkıp sabah akşam suyunu için.
* Karnabahar:
Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tüm sıkıntıları giderebilir. Karnabaharda bulunan "gefarnato" maddesi ülser ilacının ham maddesi olarak kullanılıyor.
* Patates:
Çiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır. Patatesi soyup katı meyve presinde suyunu sıkın. Biraz su, havuç suyu ya da kereviz suyu ile karıştırıp için.
* Elma sirkesi:
Salatalarda elma sirkesi kullanın.
* Maden suyu:
Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor.
Ispanak: Ispanağı buharda pişirin ya da haşlayarak tüketin. Taze yapraklarını salata olarak yiyin.
* Zeytinyağı:
Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor. SIZMA OLANINI TERCİH EDİN
Baklagil: Fasulye, bezelye ve mercimekte bulunan "bioflavionid" maddesi, koruma faktörünü artırıyor.
* Muz:
Mideyi seven meyvelerin başında geliyor. Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir. Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor.
Kızarmış ekmek: Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.
* Meyankökü:
Güçlü bir mide koruyucusu. Yapılan son araştırmalara göre midedeki aşırı asitlenmeyi azaltıyor.
BELİRTİLERİ
Bir ülser veya gastrite bağlı olmaksızın meydana gelen mide yanmasının belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:
* Karnın üst kısmında veya göğsün alt kısmında bazen yemek yemekle veya antasitlerle geçen yanma hissi veya rahatsızlık
* Geğirme ve arkasından gelen yanma hissi
* Yemeklerden sonra aşırı gaz sıkıştırması
* Sebebi belli olmayan mide bulantıları
Bunlara dikkat edin
* Yemeğe daha fazla zaman ayırın. Ayaküstü değil, sofrada oturarak yiyin.
* Ağzınıza küçük lokmalar alın ve uzun uzun çiğneyin. Bu, midenin sindirim için gerekli salgıları daha kolay üretmesine yardımcı olur.
* Sofradan doymadan kalkın. Mide bir balon gibi olduğu için yemek yerken besinler buraya ulaştıkça sürekli genişler. Bu sebeple ölçülü miktarda yiyin.
* Akşam öğününden sonra kaçamaklar yapmayın. Aksi takdirde mide gece boyunca çalışıp yorulur.
* Akşam yemeği ile uyku arası en az üç saat olmalı. Yani yemek yedikten en az 3 saat sonra yatın.
* Yemekten hemen sonra yere eğilmeniz gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilin.
* Yiyecek ve içeceklerin çok sıcak ya da çok soğuk olması mide sıvısına zarar verebilir. Bu sebeple yiyecek ve içeceklerin ılık olmasına özen gösterin.
* Yemekten sonra uzanmayın. Unutmayın, mide sıvısı yatay pozisyonu sevmez ve yanma hissi mide borusu yoluyla ağzınıza kadar gelebilir.
Bunlardan uzak durun
* Hazmı kolay olmayan kızartmaları ve ağır yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın. Ağır yağlı, fazla kremalı ya da soslu besinleri yemeyin. Çikolata, içerdiği yüksek dozdaki yağ ve kafein sebebiyle hassas mideye zarar vererek yanma hissine yol açıyor. Sütlü çikolata, daha az yağ içeren bitter çikolataya oranla daha tehlikeli olduğundan çikolata sevenler genelde sütsüz olanını tercih etmeli.
* Kafeinli içecekler mide için çok zararlı. Kahve ve çay hassas mideyi yorabilir. Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve içmeden duramıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin.
* Kola, gazlı içecek ve asitli meyve sularını çok dikkatli için. Domates veya portakal suyu da asitli olduğu için mide yanmasını şiddetlendirebilir. Bu sebeple sulandırarak ve balla tatlandırarak için.
* Et suyu ile hazırlanmış çorbalardan uzak durun. Diğer çorbaları ise çok sıcak içmeyin.
* Çiğ soğan ve çiğ meyve de mide asidini artıran etkenlerdendir.
* Sigara ve alkolden uzak durun. Bunlar midedeki yanma hissini artırır.
* Şeker yemeyin ama yemeyi seviyorsanız naneli olanları seçmeyin.
Sizde Beğendiğiniz e-postaları, kendi eserlerinizi veya bizimle paylaşmak istediklerinizi haberdaim@gmail.com mail adresine yollayabilirsiniz..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder