Genel Konular
- 21.000.000 Avro 12 NUTS II bölgesi arasında eşit mi dağıtılacak? NUTS II bölgelerinin hibe miktarına ilişkin bir kota var mıdır?
Toplam hibe miktarının dağılımda herhangi bir sektörel veya coğrafi kota belirlenmemiştir. Başvuru Rehberinin 2.3 (3) no.lu bölümünde belirtildiği üzere, mevcut fon miktarına ve uygunluk kontrolüne bağlı olarak sadece minimum 65 puan alan projeler verilecek hibeler için önerilecektir.
Başvuru Sahibi ve Ortaklarının Uygunluğu (Başvuru Rehberi Bölüm 2.1.1 ve 2.1.2)
- Bölüm 2.1.1(1) altında hiçbir kamu kurum ve kuruluşunun adı geçmemektedir. Bu kurum ve kuruluşların işgücü arz ve işgücü talep tablosunda da adı geçmemektedir. Bu kurum ve kuruluşlar hangileridir? İşgücü arz ve işgücü talep tablosunda arz tarafında mı talep tarafında mı yer alacaklardır?
Başvuru Rehberinin 2.1.2 “Ortaklıklar ve Ortakların Uygunluğu” bölümünde belirtilen şartları haiz tüm kamu kurum ve kuruluşları proje ortağı olabilir. Söz konusu kamu kurum ve kuruluşunun etkinlik ve görev alanına göre işgücünün arz veya talep tarafında olduğu belirlenmelidir.
Projelerin Uygunluğu (Başvuru Rehberi Bölüm 2.1.3)
- Proje etkinliklerinin verimli bir biçimde uygulanabilmesi için proje başlangıcında bir ön araştırma çalışmasının yapılması planlanmaktadır. Bu tarz araştırma/ çalışmaları hibe programı için uygun görülmekte midir?
Bu Teklif Çağrısı için çalışmalar/araştırmalar projenin kalan faaliyetlerinin gerekli ve vazgeçilemez bir parçasını oluşturuyorlarsa uygun faaliyetler ve maliyetlerdir. Ancak, sadece araştırma faaliyetleri içeren projeler Başvuru Rehberinin 2.1.3. no.lu bölümünde belirtildiği üzere uygun değildir.
- Diyarbakır’da hazırladığımız proje kapsamında uygulamayı düşündüğümüz Eğitimci Eğitimi programı, halihazırda İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından onaylanmıştır. Programın Diyarbakır’da uygulanması amacıyla Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün onayı da gerekli midir?
Yasal bir zorunluluk ise evet.
- Hibe projeleri NUTS II bölgelerinden bir veya birden fazlasında uygulanabilir mi?
Evet. Bkz. Başvuru Rehberi Bölüm 2.1.3.
Projede Yer Alacak Personel
- Başvuru sahibi üniversite kendi ekibine proje koordinasyonunda destek vermek üzere dışardan uzmanları proje bütçesinden karşılayabilir mi?
Evet. Başvuru sahipleri, eğer proje faaliyetlerinin yürütülmesi için gerekliyse, proje ekibine dışarıdan personel istihdam edebilir.
Maliyetlerin Uygunluğu (Başvuru Rehberi Bölüm 2.1.4) ve Finansal Konular
- GİD Operasyonu kapsamında projemiz kabul edildikten sonra bir kuruluştan eğitim hizmeti alımı alt yüklenici kapsamına girer mi? Bir kuruluştan alınacak hizmet bedeli en fazla proje bütçesinin % 30'unu mu oluşturmalıdır?
Alt yüklenicilik, bazı proje faaliyetlerinin üçüncü kişiler aracılığıyla yerine getirilmesi demektir. Bazı tamamlayıcı faaliyetler alt yüklenicilere ihale edilebilir. Ancak bu miktar proje bütçesinin % 30’undan fazla olamaz. Başvuru sahiplerinin ortaklarıyla birlikte projenin hazırlanması ve yönetiminden doğrudan sorumlu olduğu ve aracı olarak faaliyet göstermemeleri gerektiği akıldan çıkarılmamalıdır.
- Bu program kapsamında ortak olarak yer alan bir dernek, proje faaliyetlerinden biri olan eğitim faaliyetini yürütmek için başvuru sahibi ile sözleşme imzalayarak hizmet yüklenicisi olarak hizmet işini ihale alabilir ve verdiği hizmetin bedelini hibeden karşılayabilir mi?
Hayır. Ortaklar alt yüklenici olamazlar. Proje kapsamındaki ihaleler sözleşmeye ekli EK-IV Satın Alma Prosedürlerine tabi olacaktır.
- Planladığımız proje içerisinde bir kısım staj, çalışma ziyareti, işyeri ziyareti vb. gibi aktivitelerin yer alması ve bu söz konusu bir kısım aktivitelerin yurtdışında gerçekleştirilmesi durumunda yurtdışı stajı, çalışma ziyareti gibi bu aktiviteler uygun maliyetler kapsamında değerlendirilmekte midir?
Başvuru sahibi tarafından uygun bir şekilde gerekçelendirilmesi koşuluyla, iş başında eğitim gibi bazı geçici süreli faaliyetler program bölgelerinin dışında gerçekleştirilebilir ve bu faaliyetlerin maliyetleri uygun olabilir. Ancak, bu tür faaliyetler, projenin esasını teşkil edemez. Bkz. Başvuru Rehberi Bölüm 2.1.3.
- Proje kapsamında mesleki eğitimlerin yanında staj faaliyetleri de öngörmekteyiz. Acaba staj süresince işveren tarafından ödenmesi gereken SSK, Gelir Vergisi, Stajyer maaşı gibi giderleri proje bütçesinden karşılayabilir miyiz?
Proje kapsamında eğitim verilecek stajyerler için uygulanacak iki farklı sigorta sistemi bulunmaktadır:
a) Zorunlu devlet sigortası : 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanununun 5 inci maddesinin (b) bendi gereğince “3308 sayılı Mesleki Eğitim kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası; meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında zorunlu staja tâbi tutulan öğrenciler hakkında ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanır ve bu bentte sayılanlar, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılırlar”. Proje kapsamında görevli stajyerler kısa vadeli sigortalı kolları uygulanması açısından sigortalı olarak değerlendirilecektir. Bu sebeple, Hibe faydalanıcısı projede staja başlayacak personelin, staja başlamadan önce bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimde bulunmak şartıyla, bu personele tahakkuk eden sosyal güvenlik primlerini proje bütçesinden karşılayabilecektir.
b) İsteğe bağlı özel sigorta: Hibe faydalanıcıları yukarıda bahsedilen zorunlu devlet sigortasının dışında, isteğe bağlı olan özel sigortalardan da faydalanabilirler. Bu özel sigorta iş kazası ve iş güvenliği veya meslek hastalık sigortası vb. risklere karşı stajyerlerin sigortalanmasını öngörmektedir. Buna ilişkin bedeller de proje bütçesinden karşılanabilecektir.
Ancak, isteğe bağlı özel sigorta için başvuru sahipleri söz konusu harcama, yani sigorta primleri, ile faaliyet arasındaki ilişkiyi açık bir biçimde gerekçelendirmelidir. Yalnızca zorunlu devlet sigortasına tabi olmayan stajyerler isteğe bağlı özel sigortadan faydalanabilir.
Genel olarak proje kapsamında staja veya eğitime katılan kişilere günlük maksimum 8 Euro tutarında cep harçlığı verilebilecektir. Ödenecek olan bu cep harçlığı net tutar olup, sosyal güvenlik kesintileri bu tutara dahil değildir. Cep harçlığına ek olarak, stajyerlerin maaş veya ücretleri de uygun maliyet olarak değerlendirilebilir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun altıncı bölümünün 28 inci maddesine göre cep harçlıkları ödemelerinde gelir veya damga vergisi tahakkuku yapılmadan doğrudan ödeme yapılacaktır.
Başvuru Şekli ve Yapılacak İşlemler (Başvuru Rehberi Bölüm 2.2)
- Organizasyon olarak PADOR ID numaramız bulunmaktadır. Yine de başvuru formunda çalışan sayısı, faaliyet alanı gibi bölümleri doldurmamız gerekmekte midir, yoksa yalnızca bu numarayı başvuru formunda ilgili yere yazmamız yeterli olacak mıdır?
Başvuru Formundaki tüm bölümlerin eksiksiz doldurulması gerekmektedir.
- Başvurucu organizasyon, uluslararası bir meslek örgütüyse ve bu örgütün Türkiye'de bulunan ofisi projeye başvuracaksa, gerekli olan bilgi Türkiye'de bulunan ofisin mi mali bilgileri midir, yoksa uluslararası organizasyonun ana merkezinin bilgileri mi?
Başvuru Rehberinin 2.1.1. bölümünde belirtilen uygunluk kriterlerini karşılamak koşuluyla, söz konusu uluslararası meslek örgütünün statüsü ofislerinin proje başvurusunda bulunmalarına izin veriyorsa ve ofisler kendi hesapları olan bağımsız birimler ise ofisin mali bilgileri Başvuru Formunda belirtilecektir.
Başvuruların değerlendirilmesi ve seçilmesi (Başvuru Rehberi Bölüm 2.3)
- Projenin “Öncelik Çalışması” ile ilişkisi değerlendirme tablosunun hangi bölümünde değerlendirilecektir?
Değerlendirme tablosunun 2. “İlgililik” bölümünde değerlendirilecektir.
- Değerlendirme sürecinde aynı puanı alan iki proje nasıl listelenecek? Yer aldığı NUTS II bölgesi bu sıralamada nasıl rol oynayacak?
Mevcut fon miktarına ve uygunluk kontrolüne bağlı olarak minimum 65 puan alan projeler puan sıralamasına tabi tutulacak, aynı puanlara sahip projeler aynı statüde değerlendirilecektir. Bu Çağrı kapsamında bölgesel kota uygulaması olmayıp, projelerin sıralamasında herhangi bir bölgesel öncelik söz konusu değildir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder