Bu Site Sizin Sizde Yazınızı Gönderin

Evet bu siteye sizlerde yazılarınızı gönderebileceksiniz. Yapmanız gereken içerisinde link ve reklam olmayan yazılarınızı haberdaim@gmail.com adresine mail olarak göndermek.
Hepsi bu kadar. İyi Paylaşımlar
Dikkat edilmesi gerekenler;
Siteye cinsel içerikli, reklam içerikli paylaşımlarda bulunmak yasaktır.

13 Temmuz 2009 Pazartesi

Diyet ve spor yapmadan hapla zayıflamak yalan!

"Bir günde iki kilo verebilirsiniz." ya da "Aç kalmadan, diyet ve spor yapmadan bir haftada 3 beden incelebilirsiniz." benzeri cümlelerle tanıtımı yapılan zayıflama ilaçları ölüm saçıyor.

Hemen hemen bütün internet sitelerinin başköşesinde bulunan, eczane raflarını süsleyen zayıflama ilaçları, yaz aylarıyla birlikte tekrar su yüzüne çıktı. Birkaç yıl önce ölüm vakalarının yaşanmasıyla satışları hız kaybeden bu ilaçlar, ünlü simaların referans olması ve bizzat reklamlarında rol alması nedeniyle tekrar büyük ilgi görüyor. Özellikle diyet ve spor yapmakta zorlanan ve kısa sürede sonuç almak isteyen kişileri hedefleyen ilaç firmaları, yüz milyonlarca doların döndüğü zayıflama endüstrisinin önemli bir ayağını oluşturuyor.

Tarım Bakanlığı'nın izin veya ruhsat verdiği ürünlerin kesinlikle ilaç olmadığını vurgulayan uzmanlar, 'Zayıflamak isterken geriye dönüşü olmayan sağlık sorunlarına maruz kalmayın.' uyarısında bulunuyor. 'Mucize' ve benzeri sıfatlarla fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin önüne konulan ve kısa sürede kilo verdirmeyi vaat eden zayıflama hapları ölüme varan ciddi sağlık sorunlarına sebep olabiliyor.

Lida isimli zayıflama hapı kullanırken kalp krizi geçiren Kanal 1 Televizyonu'nun Bilgi İşlem Müdürü Ertan Geyik'in ölümü gözleri kilo verdiren ilaçlara çevirmişti. Ancak olayın sıcaklığı geçince ilaçlar piyasadaki yerlerini geri aldı. Üstelik Subitramin (iştah kesici kimyasal) gibi maddelerin kendi ürünlerinde olmadığını iddia eden firmalar, kullandıkları argümanları değiştirerek ilaçlarının bitkisel olduğunu iddia ediyor. Fakat özellikle yurtdışından ithal edilen ilaçların prospektüsünde yer almamasına rağmen birçok ürünün içinde üç-dört kat subitramin maddesi bulunuyor. Bu bağlamda İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör'ün "Eğer subitramin veya benzeri maddeler barındırmasa elma veya kekiğin tek başına o kadar zayıflatması mümkün değil." sözleri büyük önem taşıyor. Çünkü piyasadaki birçok firma, ürün tanıtımlarında ilaçlarının bitkisel olduğunu vurgulayarak ürünlerinin zayıflatma nedenlerini elma, üzüm gibi doğal maddelere bağlıyor. Pazarın büyüklüğü nedeniyle birçok hileli durumun yaşandığını söyleyen Güngör, vitamin mineral katkılarıyla insan sağlığını tehdit eden ilaçların piyasada yer aldığını belirtiyor.

DENETİMLER NEDEN SAĞLIK BAKANLIĞI YAPMIYOR?

Denetimlerin yetersiz olduğunu savunan ve bu tür ilaçların kesinlikle Sağlık Bakanlığı'nın kontrolünde olması gerektiğini vurgulayan Güngör, "Birçok ilaç, Tarım Bakanlığı'ndan gıda takviyesi veya zayıflamaya yardımcı ürün olarak izin alıyor. Ama içinde beyin fonksiyonlarını ve sindirim sistemini etkileyen maddeler barındırıyor." diye konuşuyor. Hızla kilo veren kişilerin bunları fazlasıyla geri almasının yanı sıra karaciğer ve böbrek yetmezliği çektiğini anlatan Güngör, ilaç kullanımından dolayı ağır bedeller ödendiğini ifade ediyor.

Klinik Eczacılık Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mesut Sancar ise doktor reçeteye yazmadığı sürece zayıflama ilaçlarının kullanılmaması gerektiğini açıklıyor. Sancar, bir ürünün bitkisel olmasının zararsız olduğu anlamına gelmediğini söylüyor.

Diyetisyenler zayıflama ilaçlarını önermiyor

Türkiye Diyetisyenler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sacide Gümüşel, diyetisyenlerin kesinlikle zayıflama ilaçlarını önermediklerini vurguluyor. Kısa vadede verilen kiloların çok kısa sürede geri alındığını anlatan Gümüşel, "Her geçen gün piyasadaki zayıflatıcı, metabolizmayı hızlandırıcı ilaçlara bir yenisi ekleniyor. Birçoğunun içinde ciddi sağlık sorunlarına sebep olacak maddeler var." diye konuşuyor. Doğal besinlerin büyük mucizeler barındırdığını anlatan Gümüşel şunları söylüyor: "İnsanlar fazla kilolarını birkaç haftada almıyor ki. Bu nedenle fazla kilolardan çok kısa sürede kurtulmayı hedeflemek çok büyük bir yanlış. Doktor önermediği sürece hiç kimse kesinlikle sağlığını tehdit ederek bu ilaçları kullanmasın."

Aklınızda bulunsun

Tarım Bakanlığı onayı var diye zayıflama ürününü 'ilaç' zannetmeyin. Bir ürünün bitkisel olması onun 'zararsız' olacağı anlamına gelmez. Bİrçok bİtkİsel ürün bağırsak boşaltıyor ve su kaybına sebep oluyor. Zaman

1 yorum:

atina dedi ki...

diyet ve spor yapmadan hapla zayıflanıyor.Çünkü ben zayıfladım 3 yıl önce lida içerek zayıfladım ve kilolarımı geri almadım şu ana kadar herhangi rahatsızlığım olmadı.Kullandığım dönemlerde yanetkisinide görmedim.Belki bu ilerde kendini gösterecek bunu bilemem ama içtiğimiz her ilacın bir zararı yokmu vucudumuza.Yanlış anlamayın bu hapları tavsiye etmiyorum sadece düşüncelerimi belirtmek istedim.Çok merak ediyorum şu ilaçlara karşı olanların içinde sigara kullanan varmı acaba.Sigaradan daha zararlı ilaç varmıdır acaba.Ailemde şeker tansiyon kalp bolca mevcut bende bunlara aday.Kilo vermem gerekiyordu olmadı veremedim.Verdiysemde aldım.Şeker hastası olsaidim kullanacağım ilaçlar böbreğime karaciğerime zarar vermeyecekmiydi.Ben ablamı bu yüzden kaybettim kiloları nedeni ile şeker tansiyon ve bunlara bağlı birçok rahatsızlığın ortaya çıkması.Keşke zamanında çıksaydıda bu ilaçlar onada içirseydim diyorum malesef.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Arşivi