Bu Site Sizin Sizde Yazınızı Gönderin

Evet bu siteye sizlerde yazılarınızı gönderebileceksiniz. Yapmanız gereken içerisinde link ve reklam olmayan yazılarınızı haberdaim@gmail.com adresine mail olarak göndermek.
Hepsi bu kadar. İyi Paylaşımlar
Dikkat edilmesi gerekenler;
Siteye cinsel içerikli, reklam içerikli paylaşımlarda bulunmak yasaktır.

5 Nisan 2010 Pazartesi

Kayısıda büyük endişe var

Malatya'da yaşanan don olayı nedeniyle yüzde 85-90 oranında yanan ve bu nedenle rekoltenin düşük olması beklenen kayısının Avrupa'daki marketlerde yerini gelecek ihracat sezonunda başka ürünlerin almasından endişe ediliyor.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Geyik, kayısının yüzde 85-90'ının ilkbahar geç donu nedeniyle yandığını, bu nedenle kayısı rekoltesinin gelecek hasat döneminde düşeceğini, bu durumun kayısı ihracatını olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Geyik, şöyle konuştu:

“Kayısı dünyanın çok az ülkesi dışında, tanınıyor artık. Don olayı, 10 yıldır yaptığımız tanıtım mücadelesine darbe indirdi. Ürün olmadığı için az ihracat olacak, bundan dolayı da onun yerine başka ürünler koyabilme yoluna gidilebilir. Avrupa'da nihai tüketiciye ürün sunan marketler, kayısı yerine raflarına başka ürün koyabilir.”

Bir ton kayısının yanmadan önceki fiyatının 3 bin 500 ile 3 bin 800 dolar aralığına çıktığına değinen Geyik, “Ürün yandıktan sonra fiyatlar 5 bin dolarlar seviyesine çıktı” dedi.

Bu yıl fiyatların 4 bin dolar seviyesinde devam etmesi halinde 100-110 bin ton ihracat olduğu düşünüldüğünde 450 milyon dolar bir ihracat olabileceğini ifade eden Geyik, şu bilgiyi verdi:

“Kayısı ihracatı her sene artarak devam ediyordu. Bu da ürünün bütün dünyada artık tanınıyor olmasından, pazar payının genişlemesinden kaynaklanıyordu. Önümüzdeki sezon bu kadar zaten ürün olmayacak. Yani 50 bin ton ürün beklendiği için, ihracatta yüz binleri de bulamayacağız.”

İhracatçının da kayısının dondan zarar görmesinden olumsuz etkileneceğini anlatan Geyik, “İhracatçının da kendine göre işçi istihdamları var. Sabit giderleri var. Ürün az olduğu için az çalışacak, düşük kapasitede çalışacak” diye konuştu. Kayısının dondan zarar görmesinin Malatya için bir felaket olduğunu savunan Geyik, şunları kaydetti:

“Yetkililerden üreticilere destek olmalarını bekliyoruz. Üreticiler bu sene mağdur oldukları için ağaçlarına bakım yapamazlar. O durumda da önümüzdeki yıllarda üründe bir problem yaşayacağız. Bu yıl destek verilir ve üreticiler ağaçlarına bakabilirse, en azından önümüzdeki yılları riske etmemiş oluruz.”

MALATYA TİCARET BORSASI BAŞKANI KALAYCIOĞLU

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Tahir Kalaycıoğlu da kayısıda hasarın ne kadar olduğunu meyve dönemini görmeden bilmenin zor olduğunu dile getirdi. Bu sezon yapılan kayısı ihracatı ile ilgili bilgi veren Kalaycıoğlu, şunları aktardı:

“1 Ağustos 2009'dan bu yana 67 bin 756 ton kayısı ihraç edildi. Bu ihracattan 193 milyon 41 bin 351 dolar girdi sağlandı. Mart ayı ihracatının da 6 bin 500-7 bin ton olacağını tahmin ediyoruz. Bu da aşağı yukarı 74-75 bin ton kayısının ihraç edildiğini gösterir. Bizim hedefimiz bu sezon 90-95 bin ton kayısı ihracatı yapmaktı. İhracat sezonunun bitmesine 4 ay gibi bir zaman var. 20-25 bin ton açığı da kapatırız diye düşünüyorum.”

Geçen sezon 63 bin 338 ton kayısı ihraç edildiğini anlatan Kalaycıoğlu, bu ihracattan 210 milyon 462 bin dolar girdi sağlandığını belirtti.

--
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Arşivi