Bu Site Sizin Sizde Yazınızı Gönderin

Evet bu siteye sizlerde yazılarınızı gönderebileceksiniz. Yapmanız gereken içerisinde link ve reklam olmayan yazılarınızı haberdaim@gmail.com adresine mail olarak göndermek.
Hepsi bu kadar. İyi Paylaşımlar
Dikkat edilmesi gerekenler;
Siteye cinsel içerikli, reklam içerikli paylaşımlarda bulunmak yasaktır.

19 Nisan 2010 Pazartesi

Yanardağın ismi neden medyada yok?

Avrupa'da hava trafiğini durduran yanardağ patlaması dünyanın gündemi oldu. Ancak ilginç olan bütün bunlara sebep olan yanardağın adını medya, özellikle de haber spikerleri genelde pas geçiyor.

İzlanda, 1,5 yıl içinde ikinci kez bütün dünyayı etkileyen bir olayla manşetlerde. Faaliyete geçen yanardağın külleri Avrupa'daki havayolu ulaşımını tamamen durdurunca bütün dünya hava trafiği ve seyahat etmesi gereken milyonlarca insanın planları alt üst oldu.

İzlanda, 2008 yılı eylül ayında bütün bankaları iflas edip devletin de iflasın kıyısına gelmesiyle, yeni yeni ortaya çıkan küresel ekonomik krizin bir anda alevlenmesine sebep olmuştu. Şimdi herkes merak ediyor? Nasıl oluyor da Atlas Okyanusunun ortasında dünyadan görece kopuk 320 bin müfuslu bir ada ülkesi, bu kadar küresel hasara neden olabiliyor?

Yanardağın külleri, dünyanın bir yerindeki ekolojik ve iklim durumunun dünyanın geri kalanını da etkileyecek sonuçları olduğunu bir kez daha gösteriyor. Ekonomik kriz ise, iç içe geçmiş küresel ekonomik ilişkiler sebebiyle, dünyanın bir yerindeki ekonomik krizin de artık dünyanın çok uzak köşelerini bile sarsabileceğini öğreniyoruz. Kaderin garip cilvesi, İzlanda'da ekonomik krizin sebepleri ile ilgili uzun süredir beklenen araştırma raporu tam da yanardağın İzlanda'yı yeniden dünya gündemine soktuğu hafta yayınlandı. Rapor, İzlanda eski başbakanı Geir Haarde ve kurmaylarının 'ağır ihmallerini' saptadı. Şimdi İzlanda parlamentosu, eski başbakan ve yardımcıları hakkında yapılacak hukuksal işleme karar verecek.

Bilimadamları ise, artık insanlığın küresel çevre sorunlarına ve doğaya kayıtsızlıklarını sona erdirmesi gerektiğini vurguluyorlar. Bir ada ülkesinde olan doğa olayının bile, çok ilgisiz ve uzak ülkelerdeki insanların günlük yaşamını etkileyebildiğine dikkat çeken bilimadamları, çevre sorunlarından kürese etkilenmeyecek hiçbir insane olmayacağını vurguluyorlar.

Yanardağın ismi neden medyada yok?

Avrupa'da binlerce uçuş iptal edildi. On binlerce insanın uçuş planları iş takvimi bozuldu. Kül bulutları binlerce kilometer uzaklıklara ulaştı. Onlarca ülkede milyonlarca insan dolaylı olarak etkilendi. Günlerdir medyada bununla ilgili birçok habere denk geliyoruz. Ancak ilginç olan bütün bunlara sebep olan yanardağın adını çok sık duymuyoruz. Medya, özellikle de haber spikerleri genelde bu ismi pas geçiyor.

Bunun sebebi ise, yanardağın yazımı ve telaffuzu bir hayli zor olan adı: ''Eyjafjallajokull''. Türkçe telaffuzu yaklaşık olarak şöyle: Eyefiyelahyohkul! Bu isim internette de birçok komik yoruma sebep oluyor. Twitter'da dolaşan son yorum ise şöyle: "190 yıl sonra patlamış yanardağ. Benim ismim böyle olsa patlamak için 190 yıl bekleyemezdim."

İzlanda hakkında birkaç da özel detay

1. Bjork: Bütün dünyada hayranları olan kaliteli söz yazarı ve şarkıcı Björk İzlanda'nın küresel güzel armağanlarından biri.

2. Vikingler: Leif Ericson, Kızıl Erik ve diğer uzun sakakallı vikingler, Kolomb'dan 500 yıl önce Grönland'a ve İzlanda'ya gelen ilk Avrupalılar olmuştu. 'Saga'lar olarak bilinen Vikinglerin en önemli meskenlerinden biriydi İzlanda.

3. Jeotermal: Tam bir jeotermal cenneti olan İzlanda'nın enerjisinin nerdeyse yüzde 70'I yenilenebilir enerji kaynaklarından geliyor. Yani doğa dostu.

4. Buzullar: Her ne kadar küresel ısınma tehdidiyle günden güne azalsa da İzlanda'nın yüzde 11'i hala buzullarla kaplı.

5. Kutup martıları: 'Puffins' denen kutup martılarının milyonlarcası her yıl çiftleşmek ve üremek için İzlanda'ya romantik bir seyahat gerçekleştiriyor.

6. Yün : Sıcaklığı ve yumuşaklığıyla meşhur yünüyle meşhur İzlanda. Soğuk deniz balıkçılarının gözdesi.

7. Hakari: İzlanda'nın en meşhur yemeği. Hakari İzlanda dilinde köpekbalığı demek. Köpek balığı etinin yer altında 6 ay gömülü tutulduktan sonra çıkarılıp yapılmasıyla elde edilen bir yemek.

8. Halldor Laxness: 1955 yılında Nobel edebiyat ödülü kazanan ünlü romancı.

9. Reykjavik : İzlanda nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ının yaşadığı başkent.

10. Sigurros: Son dönemde dünya gençliğini yeniden İzlanda'ya bağlayan popüler müzik grubu.

11. Gündüz ve gece: İzlanda'da da yazın gündüz neredeyse 24 saat sürüyor. Aralık ayında ise nerdeyse 24 saat gece...

Cemal Demir / HABER7.COM

--
FarmVille Sırları El Kitabı
FarmVille'ye başlamak için geç kalmadınız. Tamamı legal, hilesiz sırlar sayesinde
FarmVille'nin Süperstarı olacaksınız!
http://www.xticaret.com/xticaret/?622_1493
---------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Arşivi