Bu Site Sizin Sizde Yazınızı Gönderin

Evet bu siteye sizlerde yazılarınızı gönderebileceksiniz. Yapmanız gereken içerisinde link ve reklam olmayan yazılarınızı haberdaim@gmail.com adresine mail olarak göndermek.
Hepsi bu kadar. İyi Paylaşımlar
Dikkat edilmesi gerekenler;
Siteye cinsel içerikli, reklam içerikli paylaşımlarda bulunmak yasaktır.

2 Temmuz 2009 Perşembe

Orta Doğu Teknik Ünv. Yatay Geçiş Program İlanı

İlan Grubu Burada enson güncel ilanları bulabilirsiniz. Üye olarak ilanlara daha kısa sürede ulaşabilirsiniz. Hertürlü iş ilanı, akademik ilanlar, basın duyuruları, topluluk duyuruları gibi toplumun geneline hitap eden duyuruları yayınlıyoruz...

http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr
ilangrubu@googlegroups.com

2009-2010 AKADEMİK YILI SONBAHAR DÖNEMİ

YATAY GEÇİŞ DUYURUSU

Yüksek Öğretim Kurumları arasında Önlisans ve Lisans düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik Hükümleri ve Üniversitemizin Yönetmeliklerine uygun olarak 2009-2010 Eğitim Öğretim yılı I. döneminde, yatay geçiş ile kabul edilecek öğrencilerde aranılan özellikler, gerekli başvuru belgeleri ve başvuru tarihleri aşağıda belirtilmiştir:

KOŞULLAR

Yükseköğretim Kurulu’nca denkliği tanınan yükseköğretim kurumları arasında geçiş yapılır. Uzaktan eğitim programlarından örgün öğretim programlarına geçiş yapılmaz.

Genel Kontenjan Başvurularının Değerlendirmeye Alınabilmesi İçin Koşullar

Genel Kontenjan, ODTÜ içinden veya dışından başarılı ve izlemiş olduğu program ile başvurduğu program eşdeğer olan öğrencilerin kontenjanıdır. Programların eşdeğerliğine, programların normal eğitim süresi, ÖSS puan türü, öğretim programı vb. özellikler gözönüne alınarak karar verilir. Bu kontenjan, gerekli koşulları sağlamak kaydı ile tüm TC ve KKTC uyruklu öğrenciler ile Türkiye’de bir yükseköğretim kurumunda öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencileri kapsar.

Öğrencinin başvuru sırasında eşdeğer bir yükseköğrenim kurumunda kayıtlı (öğrenci statüsünde) olması zorunludur.

Öğrencinin programında (İngilizce Hazırlık Sınıfı dışında) en az iki dönemi tamamlamış olması zorunludur.

Öğrencinin ilgili Yönetim Kurulunca belirlenen ve ilan edilen ÖSS puan koşulunu sağlaması zorunludur.

Öğrencinin kayıtlı bulunduğu programda, bitirmiş olduğu dönemlere ait öğretim programında belirtilen tüm dersleri almış ve başarmış olması (ODTÜ için kredili derslerde en az DD, kredisiz derslerde S) zorunludur. Kayıtlı olduğu dönemlerde, öğretim programlarında (müfredat) yer alan tüm dersleri almamış olan öğrenciler ya da herhangi bir dersten başarılı olmayan (ODTÜ için FF, FD, NA, U, I, W) öğrencilerin başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.

Öğrencinin genel not ortalamasının en az 2.50/ 4.00 (yüzlük sistemi kullanan programlar için en az 70/ 100) olması zorunludur.

Öğrencinin geçiş yapmak istediği programın varsa diğer geçiş koşullarını (mülakat, portfolyo vb.) yerine getirmiş olması zorunludur.

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü için Ek Kriter

İkinci ve (birinci sınıf) dördüncü (ikinci sınıf) eğitim dönemleri sonunda başvuruda bulunan öğrencilerin bitirdikleri dönem sonuna kadar aldıkları tüm Planlama Stüdyosu derslerinin ortalamasının 100 üzerinden 75 veya 4.00 üzerinden 2.50 olması gerekmektedir.

İkinci eğitim dönemi (birinci sınıf) sonunda başvuran öğrencilerin genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 75 veya 4.00 üzerinden 2.50 olması gerekmektedir.

Dördüncü eğitim dönemi (ikinci sınıf) sonunda başvuran öğrencilerin genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 80 veya 4.00 üzerinden 3.00 olması gerekmektedir.

ÖSS ve Eşdeğeri Puanlara İlişkin Koşullar

Uyruklarından biri TC veya KKTC olan adaylar ÖSS puanı ile başvurmak zorundadır.

Yatay geçişte gözönüne alınacak ÖSS puan türü, başvurulan programın yerleştirme puan türüdür. Değerlendirmede öğrencinin üniversiteye girdiği yıl almış olduğu ÖSS puanları arasından, öğrencinin yatay geçiş yapmak istediği program için geçerli olan türdeki puanı gözönüne alınır.

Genel Kontenjana başvuracak adaylar için öngörülen asgari ÖSS puanına ilişkin koşullar ilgili Fakülte Yönetim Kurulları tarafından belirlenir.

Meslek Yüksekokulu programlarına yatay geçiş yapmak için başvuranlarda 4702 sayılı Kanun gereği ÖSS puanı şartı aranmaz.

Genel Kontenjana yurt içindeki bir yükseköğretim kurumundan başvuran yabancı uyruklu öğrenciler kayıtlı oldukları programa kabul edilmelerini sağlayan sınav sonuç belgelerini de (YÖS, TCS, SAT vb.) sunmak zorundadır.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile bir lisans programına kayıt yaptırmış olan öğrenciler yatay geçiş için başvuramazlar.

Mühendislik Fakültesi Bölümlerine Başvuran Adaylar İçin:

Üniversiteye 2006 ve sonrasında ÖSS ile giren ve başvurduğu programın o yıla ait ÖSS Genel Kontenjan taban puanından 17.500 puandan daha düşük ÖSS giriş puanı (her türlü ek puan dışında ilgili puan türündeki AOBP’li Y-ÖSS puanı) olan adayların başvuruları değerlendirmeye alınmaz.

Üniversiteye 2003-2005 yılları arasında ÖSS ile giren ve başvurduğu programın o yıla ait ÖSS Genel Kontenjan taban puanından 18.409 puandan daha düşük ÖSS giriş puanı (her türlü ek puan dışında ilgili puan türündeki AOBP’li Y-ÖSS puanı) olan adayların başvuruları değerlendirmeye alınmaz.

Fen-Edebiyat, Mimarlık, İktisadi ve İdari Bilimler ve Eğitim Fakültesi bölümlerine başvuran adaylar için:

Adayın üniversiteye girmiş olduğu yıla ait ÖSS puanının, başvurduğu programın o yıla ait genel kontenjan taban puanına oranı 0.950’den düşük olan adayların başvuruları değerlendirmeye alınmaz.

ODTÜ İçi Özel Kontenjanı Başvurularının Değerlendirmeye Alınabilmesi İçin Koşullar

ODTÜ İçi Özel Kontenjan, ODTÜ içinden başvuru yapan lisans öğrencilerinden, başarı yetersizliği ve/veya program intibak koşullarını sağlayamama nedeni ile “Genel Kontenjan” kategorisinden yararlanamayan veya yararlanma imkanı olmayan öğrencilerin kontenjanıdır. Bu kontenjanın bir amacı da üniversiteye giriş sırasında, kişisel yetenekleri ile uyumlu olmayan tercih yapan ODTÜ öğrencilerine program değiştirme olanağı tanımaktır.

Öğrencinin kayıtlı bulunduğu programa kabul edildiği yıla ait ÖSS/YÖS/TCS puanının, başvurduğu programın o yıla ait ÖSS/YÖS/TCS genel kontenjan taban puanından yüksek olması zorunludur.

Öğrencinin başvuru sırasında ODTÜ’deki bir lisans programına kayıtlı olması ve o dönem sonunda hangi nedenle olursa olsun, üniversite ile ilişiğinin kesilmemiş olması zorunludur.

Öğrencinin lisans programında (İngilizce Hazırlık Sınıfı dışında) en az iki dönemi tamamlamış olması zorunludur.

Öğrencinin kayıtlı olduğu programda almış olduğu tüm kredili dersleri başarmış (en az DD) olması zorunludur.

Öğrencinin genel not ortalamasının en az 1.25/ 4.00 olması zorunludur.

Öğrencinin geçiş yapmak istediği programın varsa diğer geçiş koşullarını (mülakat, portfolyo vb.) yerine getirmiş olması zorunludur.

Bazı bölümler için Ek Kriterler

İngilizce Öğretmenliği programına başvuran adayların ENG 101 ve ENG 102 derslerinden en az BB notu almış olmaları gerekir.

İşletme programına başvuran adayların ENG 101 ve ENG 102 derslerinden en az CC notu almış olmaları gerekir.

Kimya programına başvuran adayların aldıkları Kimya derslerinden en az CC notu almış olmaları gerekir. Ancak öğrencilerin genel not ortalamalarının 3.00 ve üzerinde olması halinde Kimya derslerinden en az DD notu almış olmaları yeterlidir.

Yurt Dışı Yabancı Uyruklu Öğrenci Özel Kontenjanı Başvurularının Değerlendirmeye Alınabilmesi İçin Koşullar

Yurt Dışı Yabancı Uyruklu Öğrenci Özel Kontenjanı, denkliği Yükseköğretim Kurulunca tanınan ve Türkiye dışında bir yükseköğrenim kurumunda, eşdeğer bir programda öğrenimlerini sürdüren yabancı uyruklu (vatandaşlıklarından biri TC veya KKTC olmayanlar) başarılı lisans öğrencilerinin kontenjanıdır. Bu kontenjan, Genel Kontenjan değerlendirmelerinde gözönüne alınan YÖS, TCS vb. sınav sonuçları bulunmayan yabancı uyruklu öğrencileri kapsar.

Öğrencinin başvuru sırasında eşdeğer bir yükseköğrenim kurumunda kayıtlı (öğrenci statüsünde) olması zorunludur.

Öğrencinin lisans programında en az iki dönemi tamamlamış olması zorunludur.

Öğrencinin kayıtlı olduğu programda almış olduğu tüm dersleri başarmış olması zorunludur.

Öğrencinin Genel Not Ortalamasının en az 2.50/ 4.00 veya eşdeğeri olması zorunludur.

Öğrencinin geçiş yapmak istediği programın varsa diğer geçiş koşullarını (mülakat, portfolyo vb.) yerine getirmiş olması zorunludur.

Başvuru koşullarını sağlamayan adayların başvuruları değerlendirmeye alınmaz.

Yaz Okulu

Yaz Okulunda alınan dersler ve notları yazokulu dönemini izleyen Sonbahar dönemi başvurularında değerlendirmeye alınmaz.

İngilizce Yeterlik Sınavı

ODTÜ’de eğitim öğretim dili İngilizce olduğundan adayların dersleri izleyebilecek düzeyde İngilizce bilmeleri (Türkçe eğitim veren Meslek Yüksekokulu programları hariç) şarttır. Yatay geçiş için başvuran öğrencilerin İngilizce yeterlikleri ODTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılan ve Akademik Takvimde tarihleri ilan edilen İngilizce Yeterlik Sınavları ile belirlenir. Adayların Üniversite Senatosunca eşdeğerliği kabul edilen uluslararası nitelikte bir İngilizce sınavından aldığı not da İngilizce Yeterlik Sınavı yerine sayılabilir. İngilizce Yeterlik Sınavı, eğitim dili tümüyle İngilizce olmayan programlardan gelen (ÖSS Kılavuzu'nda eğitim dilinin %30 vb. oranında İngilizce olduğu belirtilen kurumlar dahil) ve uluslararası nitelikte bir İngilizce sınav sonucu sunmayanlar için zorunlu ve başarılması gereken bir sınavdır. Adaylar geçerli İngilizce yeterlik belgesini başvuru sırasında sunmak zorundadırlar.

ODTÜ İngilizce Yeterlik Sınavı 18-23 Haziran 2009 tarihlerinde yapılacaktır. Bu sınava girmek isteyen adaylar 16 Haziran 2009 tarihine kadar başvuru yapmak zorundadır. Sınav başvurusuna ilişkin bilgilere aşağıdaki adresten ulaşılabilir.

http://www.oidb.metu.edu.tr/ingilizceyeterlik/index.html

GEREKLİ BELGELER

Başvurunun değerlendirmeye alınması için belirtilen belgelerin son başvuru tarihine kadar teslim edilmesi gerekir. Eksik belgeli başvurular değerlendirmeye alınmaz.

1. Not belgesi

Başvuran öğrencinin ayrılacağı kurumdan alacağı izlediği bütün dersleri, bu derslerden aldığı notları ve genel not ortalamasını gösteren resmi belge (kopya kabul edilmez) (*)

2. Öğrencinin üniversiteye kabulü sırasında sunduğu sınav sonuç belgesi (*)

Uyruklarından biri TC veya KKTC olan adaylar için bulunduğu programa yerleştirildiği yıla ait ÖSS sınav sonuç belgesi ve ÖSYS yerleştirme belgesinin onaylı fotokopileri

Yurt dışında öğrenim gören, uyruklarından biri TC veya KKTC olan adaylar için ÖSS sınav sonuç belgesinin onaylı fotokopisi

Türkiye ve KKTC’deki bir üniversitede öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler için üniversiteye kabulü sırasında sunmuş oldukları sınav sonucunu (YÖS, TCS, SAT vb.) gösteren belgenin onaylı fotokopisi

3. Üniversite kataloğu fotokopisi

ODTÜ dışından yapılan başvurularda, üniversite kataloğundaki ilgili bölüme ait tüm sayfaların onaylanmış fotokopisi (ders müfredatı, ders içerikleri, bölüme ait bilgiler)

4. Başvuru Formu

İlgili internet adresinden temin edilebilir. Birden fazla program için başvuran adayların tek bir form doldurmaları gerekir. Bu form üzerinde tercihler belirtilerek fotokopi ile çoğaltılmalı, başvurulan her program için fotokopilerin her birine gerekli belgelerin tümü eklenmeli ve ayrı başvuru ücreti yatırılmalıdır.

5. Başvuru ücreti

Her başvuru için, TC uyruklu ODTÜ öğrencileri 65 TL, ODTÜ dışından TC uyruklu öğrenciler 85 TL, yabancı uyruklu öğrenciler 65 Dolar başvuru ücretini; aşağıdaki hesaplardan birine ödemeli ve makbuzu ilgili forma eklemelidir.

Mimarlık Bölümüne başvuru yapacak adayların gerekli belgelere ek olarak ayrıca aşağıdaki belgeleri sunmaları gerekir.

Bitirdiği son döneme ait sınıf mevcudunu ve adayın sınıf mevcudu içindeki sıralamadaki yerini gösteren resmi belge

Eğitim ve eğitim dışı faaliyetlerini içeren özgeçmiş

ODTÜ Mimarlık Bölümüne girme nedenlerini anlatan niyet mektubu

Tasarım ve/veya ilgialanlarını belirten çalışmalarını (resim, fotoğraf, grafik, müzik vb.) içeren portfolyo

Şehir ve Bölge Planlama Bölümüne başvuru yapacak adayların gerekli belgelere ek olarak ayrıca Planlama Çalışmalarını içeren Portfolyo sunmaları gerekir.

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümüne başvuru yapacak adayların gerekli belgelere ek olarak aşağıdaki belgeleri sunmaları gerekir.

Bitirdiği son döneme ait sınıf mevcudunu ve adayın sınıf mevcudu içindeki sıralamadaki yerini gösteren resmi belge

Yurt Dışı Yabancı Uyruklu Öğrenci Özel Kontenjanından başvuru yapanların, en fazla 20 adet A4 sayfadan oluşan Tasarım çalışmalarını içeren portfolyo

Başvuru ücreti için banka ve hesap numaraları

BANKA İş Bankası Yapı Kredi Bankası Vakıflar Bankası Akbank Garanti Bankası Ziraat Bankası TL HESABI 4229-431564 747-72415359 971-2000102 656-24689 483-6201891 8965427-5005 DÖVİZ HESABI 4229-3123036 72417034 971-4000165 656-39754 483-9004288 -

Başvuru aşamasında lise diplomasının aslı veya fotokopisi istenmemektedir.

(*) ODTÜ içinden başvuru yapan adayların not belgesi ve ÖSYS sonuç belgesi Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından eklenir.

BAŞVURU TARİHİ

Başvurular, en geç 17 Temmuz 2009 tarihine kadar, bütün belgeler tamamlanmış olarak üniversiteye elden (Evrak ve Arşiv Müdürlüğü’ne) ya da posta ile yapılır. Postadaki gecikmeler kabul edilmez. Koşulları sağlamadığı için veya eksik belge nedeni ile başvurusu değerlendirmeye alınmayanlar ile başvurusu değerlendirilen ve kabul edilmeyen adaylara yazılı bildirim yapılmaz, sonuçlar ilgili internet adresinde duyurulur. Bu durumlarda başvuru ücreti ve evrakı iade edilmez.

SONUÇLARIN İLANI

Yatay geçiş başvurusu kabul edilen adayların listesi ilgili internet adresinde 18 Eylül 2009 tarihinde duyurulur. Sonuçlar hakkında adaylara yazılı bildirim yapılmaz.

Katkı Payı Ödemeleri

Yatay geçiş ile kurum/ bölüm değiştiren öğrenciler katkı paylarını önceki programlarında geçirmiş oldukları öğrenim süreleri gözönüne alınarak öderler. Vakıf üniversiteleri ile yurt dışındaki üniversitelerden Ankara yerleşkesindeki bir programa yatay geçiş başvurusu kabul edilen TC ve KKTC uyruklu öğrenciler (önceki kurumlarında burslu statüde olanlar dahil) katkı paylarını ikinci öğretim öğrencileri statüsünde öderler.

İntibak İşlemleri

ODTÜ içi yatay geçişlerde öğrencilerin önceki programlarında aldıkları dersler ve notlar öğrencilerin yeni programlarındaki not ortalamalarında (program dışı sayılan dersler hariç) ve not belgelerinde yer alır. Farklı kodla alınmış olan dersler için eşdeğerlik işlemleri (intibak) yapılır.

ODTÜ dışındaki üniversitelerden yatay geçiş başvurusu kabul edilen öğrencilerin, daha önce kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumlarında almış oldukları dersler, Bölüm Başkanlığının önerisi ve ilgili Yönetim Kurulu kararı doğrultusunda, yeni programlarına sayılabilir. Bu dersler öğrencilerin dönem ve genel not ortalaması hesaplarına katılmaz, ancak kredisiz muafiyet olarak işlem görür.

Yatay geçiş ile kurum/ bölüm değiştiren öğrencilerin önceki kurumlarında harcamış oldukları süreler de azami öğrenim süresi hesabına katılır.

ADRES:

Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı

İnönü Bulvarı/ 06531/ Ankara

Tel : 0 (312) 210 34 48 -210 21 29

Faks : 0 (312) 210 79 60

E-ileti : oidb@metu.edu.trTümünü Yasla

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Arşivi