Bu Site Sizin Sizde Yazınızı Gönderin

Evet bu siteye sizlerde yazılarınızı gönderebileceksiniz. Yapmanız gereken içerisinde link ve reklam olmayan yazılarınızı haberdaim@gmail.com adresine mail olarak göndermek.
Hepsi bu kadar. İyi Paylaşımlar
Dikkat edilmesi gerekenler;
Siteye cinsel içerikli, reklam içerikli paylaşımlarda bulunmak yasaktır.

3 Ağustos 2009 Pazartesi

D vitamini eksikliği kanser riskini artırıyor

Yeşim Sert Karaaslan - Güneş ışınlarında bulunan D vitaminin yeterli alınmadığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği, hatta D vitamini eksikliğinin kansere yakalanma riskini artırabileceği belirtildi.

Uzmanlara göre, her sağlıklı kişinin, gün içerisinde 15 dakika güneş ışınlarından doğrudan yararlanması gerekiyor.

Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Demirkazık, güneş ışınlarının yaşam için son derece gerekli olduğunu, kişilerin ten rengini göz önünde tutarak güneş ışığından faydalanması gerektiğini söyledi.

D vitamini eksikliğine bağlı olarak yaygın kemik kırıkları, boy kısalması, erken yaşta kamburlaşma ve diğer organlarda deformasyon görülebildiğini belirten Demirkazık, “Beyaz tenlilerin elleri, kolları ve yüzü günde en az 15 dakika güneş görmelidir ki D vitamini eksikliği olmasın. Kumral tenliler için bu süre 30 dakika, esmer tenliler için daha fazla olmalıdır” diye konuştu.

Demirkazık, bunun yanında D vitamini eksikliğine bağlı kanser gelişimine yönelik dünyada çeşitli çalışmalar yapıldığını belirterek, “Bilimsel çalışmalar, D vitamini eksikliğinin kanser riskini artırdığını ortaya koyuyor. Hatta D vitamini eksikliği, kanser gelişmiş insanlarda da uygulanan tedaviyi kötü etkileyebiliyor. Bu nedenle mutlaka güneş ışınlarının dik gelmediği zamanlarda önerilen süre kadar güneşe çıkmak ihmal edilmemeli” uyarısında bulundu.

AŞIRI GÜNEŞLENME MALİN-MELONAMAYI TETİKLİYOR

Gün içerisinde yeteri kadar güneşlenmenin önemi kadar, önerilen sürenin aşılmasının da zarar verebileceğinin altını çizen Demirkazık, gereğinden fazla güneşte kalma sonucunda ultraviyole ışınlarındaki bazı dalga boylarının kanser yapıcı özelliği bulunduğuna dikkati çekti.

Demirkazık, ciltte en sık saldırgan yapılı değil iyi seyirli olan ve “melanoma dışı” diye adlandırılan kanser türünün görüldüğünü belirterek, bu tür kanserlerle daha çok yaşlılarda karşılaşıldığını söyledi.

“Görülme sıklığı daha az olan, ancak genellikle ciltteki benlerden kaynaklanan malin-melanoma türü asıl tehlikeli kanser türüdür” diyen Demirkazık, bu türün yaygın metastazlar yapabildiğini belirtti.

Uzun süre güneşe maruz kalmanın da özellikle malin-melonamanın gelişimini tetiklediğini ifade eden Demirkazık, şunları kaydetti:
“Fazla güneşe maruz kalınığında diğer cilt kanserleri gibi melanom gelişme riski de artıyor. Vücudunda benleri olan kişiler risk altında oldukları için güneşten korunmalı ve düzenli kontrole gitmeliler.

Bu kişiler, vücutlarındaki ben yapısında değişiklik olması, şeklinin düzensizleşmesi ya da çevresinde küçük yavrular çıkması durumunda vakit kaybetmeden hekime başvurulmalılar. Çünkü, bunlar, ciltte kanser geliştiğinin göstergesidir.”

Demirkazık, malin-melonomanın daha çok güneşin yoğun olduğu ülkelerde görüldüğünü belirterek, “Güneşin az olmasına rağmen fazla güneşlenilen ülkelerde de görülme oranları yüksek. ABD'nin verilerine göre son 15 yılda cilt kanserlerinde yüzde 1-2 oranında artış olduğu belirlendi” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Arşivi