3G Teknolojisi geldi, gelecek, ihalesi yapıldı, iptal oldu derken ağustos başıyla birlikte hayatımıza girmeye hazırlanıyor. Peki, hayatımıza yeni bir renk katmaya gelen 3G Teknolojisi hakkında neler biliyoruz? Ne kadar bilgiliyiz? İşte 10 soruda bu merak edilen konuları biraz da olsa aydınlatıyoruz.
1- 3G Nedir?
3G, 3. Nesil (3. Generation) GSM hizmetlerine verilen genel addır. 3G'nin temelde bize sunduğu en büyük avantaj daha önceki nesillere oranla veri transferindeki bariz hız artışı. Daha önceki nesillerin veri transfer hızının 7 kat kadar üstüne çıkabilen 3G teknolojisi sayesinde görüntülü görüşme, İnternet'te gezinme gibi işlemler çok daha rahat ve hızlı yapılabiliyor.
2- 3G Sayesinde Neler Yapılabilecek?
3G teknolojisinde ilk olarak göze batan olay görüntülü görüşebilme imkânı. Genel olarak Türkiye'de ön plana çıkartılan görüntülü görüşmenin yanı sıra İnternet'ten dosya alış veriş hızı da ciddi bir oranda artacak. Yalnız bu hız artışının yüklenmeler karşısında ülkemizde ne gibi sonuçlar vereceği zamanla ortaya çıkacak. Teknik olarak saniyede 300–700 Kb arası bir veri transfer hızına sahip olması gereken 3G Teknolojisi bazı ülkelerde yüklenme sonucunda bekleneni karşılayamamış ve sorunlar yaşanmıştı.
Televizyon reklamlarından gördüğümüz bu standart görüntülü görüşme ve çok hızlı İnternet bağlantısının yanı sıra 3G ile konumlandırma hizmetlerinin gelişmesi, mobil ticaretin artışı, görsel basında haberlerin daha hızlı ulaştırılması gibi olaylar da hayatımıza girecek. Ülkemizdeki bir diğer büyük beklenti de 3G sayesinde Mobil Televizyon yayını imkânı. 3G altyapısı sayesinde yolda giderken cep telefonumuz ile hız sorunu yaşamadan televizyon izleme imkânına da sahip olabileceğiz.
3- Tamam Ama 3G Ne Kadar Hızlı?
3G konusundaki en büyük beklenti elbette hızlı bir İnternet bağlantısı. Burada insanların aklını karıştıran en büyük etken, evdeki bilgisayarlarımızda aylık sabit ücret ödeyerek kullandığımız İnternet ile Mobil İnternet'in aynı kefeye konulması. 3G Mobil İnternet için inanılmaz bir gelişim sağladığı için; bankacılık işlemleri, e-posta alıp gönderilmesi, canlı televizyon izlenilmesi, görüntülü konuşmalar konusunda hiçbir sorun yaşanmadan kullanılmaya elverişli. Yani 3G Mobil İnternet, amacına uygun olan anlık haberleşmelerde sorun yaratmıyor. Mobil İnternet'in amacı 24 saat İnternet ortamında kalıp dosya çekmek değil. 3G'nin bize sunduğu şey, anlık olaylarda hız konusunda kesinlikle sorun yaşamamamız.
4- 3G Faturamıza Nasıl Yansıyacak?
Ülkemizde yeni hayata geçecek 3G alt yapısının oturabilmesi için firmalar (Turkcell, Vodafone, Avea) fiyatlarını şu anki normal konuşmalar ile aynı oranda tutmayı planlıyorlar. 3G ile çektiğimiz bir dosyanın indirme süresi 3 dakikaysa bu hizmetin bedeli 3 dakika konuşmaya denk düşecek. Kısacası şimdilik görüntülü bir görüşme gerçekleştirmek için ekstra bir ücret ödememiz gerekmeyecek. Firmaların daha fazla müşteri çekebilmek adına 3G için özel kampanyalar yapacağı da bir gerçek. Özetle şu an normal görüşmelerimizde ne ödüyorsak görüntülü görüşmelerde de onu ödemeye devam edeceğiz.
5- 3G Ne Zaman Hayatımıza Girer? Hemen Kullanabilecek miyiz?
3G Teknolojisi tam olarak ağustos ayına girilmesi ile hizmete geçmeye başlayacak. Kullanım konusunda firmalar ön kayıt almaya temmuz ayı ortasında başladılar ve halen devam ediyorlar. Eğer ki 3G uygulaması için başvurduysanız, telefonunuz 3G destekliyorsa ve firma bazlı bir sorun yaşanmazsa 1 Ağustos itibariyle 3G'nin tüm özelliklerinden faydalanabileceksiniz.
6- Telefonum 3G Destekler mi?
3G kullanılması için gereken en önemli olay elbette ki 3G destekli bir telefon. 3G destekli yeni nesil telefonların şu anda piyasa fiyatları 500-1500 TL arasında değişiyor. Ama burada verilebilecek iyi bir haber özellikle Turkcell – Nokia işbirliği ile 3G gelişimini desteklemek amacıyla 3G destekli ucuz telefon kampanyaları. Elimizdeki telefonların 3G destekli olup olmadığını anlamaksa oldukça kolay. İnternet'te kısa bir araştırma veya telefonumuzun kullanım kılavuzuna bakmamız yeterli oluyor. Burada unutulmaması gereken her 3G destekli telefon 3G'nin görüntülü görüşme desteğini kapsamaması. 3G telefon alırken bu sebeple özelliklerine iyice bakmamız çift kamerasının olup olmadığını incelememiz gerekiyor.
7- Standart İnternet Bağlantısı mı? 3G'mi?
Evde kullandığımız bilgisayarlarımıza cep telefonlarımızı bağlayarak İnternet'e çıkmamız mümkün. Yalnız burada önemli olan konu hangisinin daha verimli olacağı? Burada elbetteki kullanım amacı devreye giriyor. Kısa bir video indirmek, bir bankacılık işlemi gerçekleştirmek, anlık bir borsa takibi yapmak, bir olay hakkında bilgi almak için 3G ideal gibi duruyor. 3G hızı sayesinde bu tarz anlık olaylara erişim hem daha hızlı hem daha kolay oluyor. Ama 24 saat açık bir bilgisayarda 3G hızından yararlanmak maddi açıdan oldukça büyük bir külfet getiriyor.
8- Türkiye'de 3G Alt Yapısı Gerçekten Hazır mı?
Ülkemizde yeni uygulamaya başlanacak 3G alt yapısı kâğıt üstünde oldukça verimli çalışıyor ve her şey hazır gibi gözüküyor. Yalnız uygulamanın hayata geçirilmesi ve kullanıcı sayısının artması ile 3G ile tanıştığı ilk zamanlarda birçok sorunla karşılaşan ülkeler gibi bizim de sorunlar yaşamamız muhtemel. Diğer birçok ülkede yaşanan en büyük sorunlardan biri olan hız problemleri, fazla yüklenme sonucu çöken altyapı gibi teknik sorunlar zaman içerisinde de ülkemizde yaşanacaktır. Bu geçiş dönemindeki sorunlar firmaların izleyeceği politikalar, halkın daha bilinçli kullanımı sayesinde rahatlıkla aşılacaktır.
9- Hemen 3G'ye Geçelim mi Bekleyelim mi?
3G Teknolojisini hayatımıza ilk geldiği gün sokmak ne derece yararlı olur? Aslında bu sorunun yanıtı kullanım amacında gizli. 3G konusunda kafanızda belli bir planınız ve beklentileriniz varsa uygulamaya ilk gününden alışmak avantaj sağlayabilir. Bu geçiş sürecindeki yaşanan problemler sizin uygulamayı kullanım amaçlarınızı bölmüyorsa yahut amacınıza tam hizmet ediyorsa geçiş yapmak da problem yok. 3G ülkemizde yeni olsa da dünyada 4G platformu üzerine geçişler olduğu düşünülürse 3G'den hayatınızı değiştirecek olaylar beklememek lazım. 3G'nin hayatımıza bir hız katacağı ve ufak değişiklikler getireceği kesin ama hayatımıza sihirli bir değneğin değmeyeceği de açık.
10- 3G'nin Hiç Mi Sorunu Yok?
3G Teknik olarak fazla sorun içermiyor. Burada çıkabilecek en büyük sorun bireysel bazda beklentilerin karşılanamaması. Dünya genelinde karşılaşılan en büyük sorun kullanıcı sayısının artmasıyla birlikte sorunlar yaratan altyapılar, yoğun kullanım sonucu düşen hızlar. Bu tür sorunlarında tek ilacı elbette ki zaman. 3G her yeni teknolojide olduğu gibi bize büyük imkânlar sunacak tabii ki bu güzel imkânların yanında birçok sorunda sunacak ve her teknolojide olduğu gibi bu sorunlar zaman içerisinde çözülecek. (Technolabs.com)
Bu Site Sizin Sizde Yazınızı Gönderin
Evet bu siteye sizlerde yazılarınızı gönderebileceksiniz. Yapmanız gereken içerisinde link ve reklam olmayan yazılarınızı haberdaim@gmail.com adresine mail olarak göndermek.
Hepsi bu kadar. İyi Paylaşımlar
Dikkat edilmesi gerekenler;
Siteye cinsel içerikli, reklam içerikli paylaşımlarda bulunmak yasaktır.
Hepsi bu kadar. İyi Paylaşımlar
Dikkat edilmesi gerekenler;
Siteye cinsel içerikli, reklam içerikli paylaşımlarda bulunmak yasaktır.
10 Ağustos 2009 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Blog Arşivi
-
▼
2009
(1161)
-
▼
Ağustos
(211)
- WPA şifresi 60 saniyede kırıldı
- İmralı yolcuları belli oldu?
- 3G'li internet ADSL'in yerini mi alıyor?
- Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yönetim Danışmanı Alı...
- Elektriğe fahiş zam hazırlığı
- Hz.Ayşe'nin dikkat çekici 7 özelliği
- Hırka-i Şerif yok ama Hırka-i Saadet açık
- Kredi ve Yurtlar Kurumu yurt başvuru sonuçları
- Süpürgecilik tarihe karışıyor
- Hamile kalmadan kızamıkçık aşısı yapılmalı
- Samsung SGH-F480 İnceleme
- İstanbullu balıkçılar, yeni av sezonuna hazır
- Ziraat Mühendisi İş İlanları
- 'Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği alarm veriyor'
- En Mutlu Gün Pazar, Ya En Mutsuz Gün?
- Toki' Başakşehir Kayabaşında rekor başvuru
- Denizli Yeşilyuva Belediyesi İtfaiye Eri Alım İlanı
- STCW kurslarında yeni düzenleme
- Camilere uzman ve başvaiz geliyor
- Üniversite kayıtları 31 Ağustos'ta başlıyor
- Kurtlar Vadisi Gladio geliyor
- Dünyaya bağlanmadım ki ayrılıktan korkayım
- Kurtuluş Savaşı şehitlerimizin illere göre dağılımı
- Ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavına girecekl...
- Yargı Hakim ve Savcı Adayı Alım İlanı
- Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Avrupa Birliği Uzman Y...
- Polis Akademisi Başkanlığı Öğretim Üyesi Alım İlanı
- İş Çözümleri Uzmanı TEB - Türk Ekonomi Bankası
- Liselere kayıt başvurusu için yarın son gün
- Foto Muhabiri ARA GÜLER Kitap Tanıtım
- Kamu KPSS'siz elaman alacak
- Bingöl Ünv. Öğretim Elemanı Alım İlanı
- Mimar Sinan Güzel Sanatlar Ünv. Öğretim Elemanı Al...
- Çorum Oğuzlar Belediyesi İtfaiye Eri Alım İlanı
- Sosyal Güvenlik Kurumu Müfettiş Yardımcılığı Sınav...
- İşte bu gerçekten mucize çocuk
- Kayseri Sindelhöyük Belediyesi İtfaiye Eri Alım İlanı
- Buda ayrı bir manyaklık olsa gerek
- Filistin Radyosu susturuldu
- Yurt ve Burs başvuru süresi uzatıldı
- Sahurda bu gıdaları tüketmeyin
- Düşük karbonhidratlı diyetlerin tehlikesi
- Tasarruflu lambada büyük tehlike
- İstanbul Tarım İl Müdürlüğü Sözleşmeli Persoenl Al...
- Konya'da insansı robot üretilecek
- "Mesleklere standart" getiriliyor
- Fen-Edebiyat öğrencileri formasyon eğitimi alacak
- Tarım Kredi Kooperatiflerinin Görevleri
- Dünya Cüce Olimpiyatları İngiltere'de Yapıldı
- Ceviz mi fındık mı yemeli?
- Her gün 1 milyon çocuk 1 bardak okul sütü içecek
- Türkiye'nin CERN'inin inşaatını TOKİ yaptıracak
- Bakan Yıldız'dan nükleer santral açıklaması
- Öğretmenler için ek atama başvurusu
- Bu hafta Müslüman olanlar
- Minibüs ve taksi okul servisi ücretlerine zam
- Dış Ticarette Standardizasyon Denetmen Yardımcısı ...
- "Darbe olacak. 1-2 ay sonra başbakanım"
- Cepte son nokta
- Tarım kredi limitleri yükseltilecek
- Kumdan Hayaller Heykeller
- Tatlı yerine kurutulmuş meyve tüketin
- Dünyadaki Cennet Mekanlar
- Kuzu eti 1 ayda yüzde 40 zamlandı
- Hazine Müsteşarlığı Hazine Uzman Yardımcılığı Sına...
- Bu kamera diğerlerinden çok farklı...
- İnsan yüzünü andıran dağ
- Renkli Renkli Papağan Resimleri
- Hamilelere öneriler
- Kablosuz enerji için geri sayım...
- A. Varol'dan Kapsamlı Mescidi Aksa Tanıtımı
- TOKİ'den 228 liraya taksitle ev
- Samsung'dan Yeni Fotoğraf Makineleri ST500 ve ST550
- Peynir, dişin çürümesine engel oluyor
- GFI EndPointSecurity-USB ve diğer cihazlar vasıtas...
- Astra, Megane, C4 karşılaştırması
- 12 bebeğe hamile kadının yalanı
- Patates üretimini üçe katlayacak
- Ev telefonu cebinizde "Wirofon Teknolojisi"
- Aspirin bağırsak kanserinden ölme riskini de azalt...
- Yasaklı sitelere girme %100 Çözüm
- Bakan Çubukçu: 15 bin öğretmen atanacak
- Askerlik işlemi artık internette
- Yeni 2011 Model Opel Calibra
- Eurovision'a bu yıl Tarkan gidiyor!
- Tunuslu kadın tam 12 bebek bekliyor
- Belediye kazısından dev yılan çıktı
- Ağlayan Çocuk Resimleri
- Ey Müslümanlar Mehdi geliyor birleşelim
- Bilinen en eski detoks oruçtur
- Ramazan'da su ve ayranı çok tüketin
- MEB sözleşmeli ve kadrolu toplam 15bin öğretmen at...
- 'Mersin Edebiyat Ödülü'ne Osman Şahin layık görüldü
- Film ve müzik indirine büyük ceza geliyor
- Kimsenin yaptığı yanına kar kalmaz
- Öğrenci katkı payları ve 2. öğretim ücretleri Resm...
- 1 lt benzinle 98 km giden elektrikli oto 2011’de T...
- Olağanüstü Güzel Çiçek Fotoğrafları
- 3 bin dolar maaş vaadi
- 4G için ilk ciddi adım
-
▼
Ağustos
(211)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder