Yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
Geçtiğimiz günlerde bazı basın organlarında ‘’Bebeğinize bir yaşına kadar inek sütü vermeyin!’’ başlığı ile yayınlanan ‘’ Bilim adamlarının, inek sütünün 100 mililitrede 55 miligram tuz içerdiğini bu yüzden bebek beslenmesinde fazla tuza rastlanıldığı ‘’ haberlerin de geçen araştırmada sonuçlar ülkemizde üretilen süt örneklerinde yapılan analizlerde benzer sonuca rastlanılmamıştır!
‘’ Günde 700 mililitre inek sütü içen bir bebeğin sadece bu besinden 385 miligram tuz alacağı, bunun bir yaşına kadarki bebekler için tavsiye edilen günde bir gram tuzun hemen hemen yarısına tekabül ettiğine’’ dikkat çekilerek, araştırmacıların bir yaş öncesinde bebeklere inek sütü verilmemesi tavsiyesinde bulunmalarının ‘’ gerçek ile bağlantısı olmadığı, Çiğ Süt Üreticileri Süt ve Süt Ürünleri Tüketicileri Grubunca yapılan araştırma sonuçları bahse konu araştırmaya ile farklı sonuçlar çıktığı tespit edilmiştir.
Ülkemizin resmi Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl laboratuarlarında grubumuz tarafından yaptırılan analizlerde 100 mililitre sütte 55 miligram böylesine yüksek değerde tuza rastlanılmamıştır.
Ankara İlimizde üretilen çiğ süt, pastörize süt, uht süt örneklerinin AOC 935 43 metoduna göre yapılan analizler 100 mililitre sütte 55 miligram tuz olduğu araştırmasını tamamen tekzip eder mahiyettedir.
Tarafımızca tuz tayini analizlerinde en düşük değer 100 mililitrede 10 miligram bulunmuş iken en yüksek değer ise yine 100 mililitre sütte 17 miligram tuz bulunmuş olup bu da inek sütü için bebek beslenmesinde aşırı tuz iddiasını tamamen çürütmektedir. Dolayısı ile anne sütünden mahrum bir bebek günlük 700 mililitre süt içtiği kabulü ile 385 miligram değil, 119 miligram tuz edindiği sonucu yaptığımız araştırmada ortaya çıkmıştır.
Ülkemiz İnek sütünün 100 mililitresinde 10-17 miligram tuz oranı ile anne sütlerindeki tuz oranlarının biri biri ile örtüşür oranda oldukları da yine tarafımızdan gözlemlenmiştir.
‘’ Anneler, bir yaşına kadar bebeğinize inek sütü vermeyin ‘’ mesajları bilim adamlarının mesajları değil inek sütü yerine bebeklere sentetik vitaminlerden oluşan toz (bebek maması) satıcılarının medya aracılığı ile annelerimizi yanlış bilgilendirmelerinden ibarettir.
Bristol Üniversitesi’nden Dr. Pauline Emmett ile Vicky Cribb’in 1991 veya 1992 yıllarında yapıldığı ifade edilen araştırma da alınan örneklerde 100 mililitre sütte 55 miligram tuz çıkması ‘’ Araştırma’nın Sipariş Olduğu ‘’ düşüncesi oluşmaktadır. Geçtiğimiz yıl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın önce ‘’ bebek mamalarında kurşun var ‘’ daha sonra tekzip etse de bundan dolayı bebek mamaları satışlarının ülkemizde düştüğünü gören sektörce ‘’ bebeklerinize bir yaşına kadar inek sütü içirmeyin ‘’ mesajları annelerin zihinlerine enjekte edilmek istendiğini akla getirmektedir.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ nın bebek mamaları ile ilgili ‘’kurşun yok ‘’ tekzibini biz halen kabul etmediğimizi burada yeri gelmişken belirtmek isteriz: Bebek mamalarına kurşun, üretildiği ortamdaki mandrenlerden ve daha sonra doldurulan ambalajlarından kurşun ve ağır metaller geçmektedir. Bu geçiş miktarı EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu) ve ülkemiz gıda tüzüğünce ‘’ kabul edilebilir ‘’ oranlarda –maalesef- bulunmaktadır. Halbuki bebek mamaları ile beslenen bebeklerde ‘’ kabul edilebilir ‘’ ağır metal geçişinin bebeklerde ne gibi sonuçlar doğurduğu yolunda tıbbi bir araştırma ne AB’ de ne de ülkemizde vardır?
Anne sütüne eşdeğer veya alternatif hiçbir ürün yoktur.
Anne sütünün olmadığı veya yeterli olmadığı durumlarda en iyi alternatif hayvan sütüdür, inek sütüdür, keçi sütüdür. İnek sütü anne sütünden sonra bebek beslenmesinin olmaz ise olmazıdır.
İnek sütü kullanımında sindirim zorluğu çeken bebekler için bu sütün kullanımında bire bir oranındaki su karışımı görülecek rahatsızlığı gidermede en iyi alternatiftir. İnek sütü vazgeçilemeyecek bir üründür ki 10 bin yıldır insanlar tarafından kullanılmaktadır.
Süt ve Süt ürünleri; Dünya’da ekmekten sonra ikinci stratejik bir üründür. Bebeklerimizin, çocuklarımızın, her yaşta insanımızın beslenmesinde mutlaka yer alması gerekir. Sütte bulunan mineral, vitamin ve yararlı organizmalar başka hiçbir gıda da yoktur! açıklamasında bulunuldu.
Kaynak: http://www.ciftlikdergisi.com.tr/sut-ureticileri-bebeklere-guvence-verdi.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder