Bu Site Sizin Sizde Yazınızı Gönderin

Evet bu siteye sizlerde yazılarınızı gönderebileceksiniz. Yapmanız gereken içerisinde link ve reklam olmayan yazılarınızı haberdaim@gmail.com adresine mail olarak göndermek.
Hepsi bu kadar. İyi Paylaşımlar
Dikkat edilmesi gerekenler;
Siteye cinsel içerikli, reklam içerikli paylaşımlarda bulunmak yasaktır.

15 Ekim 2009 Perşembe

Tarımda güneş enerjili sulama dönemi

Çanakkale Tarım İl Müdürü İlkay Uçar, geliştirdikleri güneş enerjili sulama sistemiyle tarımda sulamanın daha kolay hale geleceğini bildirdi.

Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enerji yatırımlarına ağırlık verilmesi gerektiğini ve tarımda kullanılan enerjinin maliyetinin önemli olduğunu belirterek, bunu düşünerek 'Güneş Enerjili Sulama Sistemi'ni geliştirdiklerini bildirdi.

Küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi faktörler göz önüne alındığında yenilenebilen enerjinin kullanımının önemli olduğunu dile getiren Uçar, Müdürlüğün bahçesine de bu sistemi kurduklarını ifade ederek, şöyle dedi:

''Alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarının, tarımda kullanılabilmesinin mümkün olup olmadığını, İl Özel İdaresi yetkilileriyle görüştük. Amacımız, ilk etapta insanlarda ilgi uyandırabilmek. Bunu da başaracağımıza inanıyoruz. Elektrik temin etmek için illa ki hatlarla enerji transferine gerek yok. Bu şekilde de özellikle elektrik ulaşımı olmayan tarım alanlarında pratik olarak elektrik temin edilebileceğini göstermeye çalışıyoruz. Şu an için belki pahalı bir yatırım bu. Ama güneş enerji panellerinin fiyatları sürekli düşüyor. Bu nedenle önümüzdeki 10 yıl içerisinde çiftçi bazında kullanılabilecek seviyeye geleceğini düşünüyoruz.''

Uçar, sistemin, sulama kanallarından alınan suyu pompaladığını belirterek, bu sistemden elde edilen enerjinin, diğer yakıtlara göre daha ucuz olduğunu kaydetti.

Yaklaşık 50 dekar için kullanılan yakıt miktarının 3 bin 500 lira olduğunu anlatan Uçar, ''Bu sistemin 20 yıl kullanım süresi var. Sistem 15 bin liraya kurulabiliyor. Yani yıllık amortisman bedeli 750 liradır. Yaklaşık 4 yılda dizel yakıta bir yılda verilen parayı da amorti edebiliyor. Sistem, temmuz ve ağustos aylarında günlük 10 kilovat saat elektrik üretebiliyor. Ancak kış aylarında bu üretim güneş ışınlarının eğim süresinden dolayı biraz düşüyor'' diye konuştu.

Bir işletmenin ortalama elektrik tüketiminin 3,5 ile 4 kilovat saat civarında olduğunu dile getiren Uçar, bu sistemin, yaz dönemindeki üretimiyle bir işletmenin yaklaşık 3 günlük elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini sözlerine ekledi.



--
3500 Yerli Yabancı Kanalı Bilgisayarından Ücretsiz İzle Bir Defaya Mahsus Programı İndir (49.95$)

http://c86d3hjl7kf8tju75fnm-o8l00.hop.clickbank.net/?tid=WATCH

------------------------------------------------------------
Alemin Portalı
Tüm Alem Burada
http://aleminportali.com
------------------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Arşivi