Sağlıklı Nesil Derneği Başkanlığını da yürüten Prof. Dr. Asiye Nuhoğlu, insanlık var olduğundan beri en dengeli doğal ve besleyici besinin anne sütü olduğunu belirterek, Milattan Önceki dönemlerden itibaren anne sütünün bebek beslenmesinde tek yol olduğu söyledi.
Ekonomik gelişmeler doğrultusunda anne sütü kullanımının giderek azaldığının görüldüğünü ifade eden Nuhoğlu, kadınların iş hayatında daha aktif çalışması ve daha ağır işlerde çalışmaya başlamasından sonra, “biberon devri” döneminin başladığını anlatarak, bunun sonucu olarak özellikle gelişmekte olan ülkelerde bebek ölümlerinde artışların yaşandığını belirtti.
Nuhoğlu, UNİCEF, Dünya Sağlık Örgütü gibi çocuk konusunda önemli çalışmalar yapan sağlık kuruluşlarının, çocuk ölümlerinde önlemler almak için uluslararası toplantılar yaptıklarını belirterek, bu doğrultuda 1990'lı yıllardan itibaren Dünya Emzirme Günü'nin, bundan 2 yıl sonra da Dünya Emzirme Haftası'nın kutlanmaya başlandığını ifade etti.
Nuhoğlu, buradaki amacın, özellikle gelişmekte olan ülkelerde toplumu bilinçlendirmek ve bu konuda atılması gereken adımları belirlemek olduğunu vurguladı.
Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmaları'nın (TNSA) verilerine göre, bebeklerin ilk 6 ayın emzirilme oranın Türkiye'de 1998 yılında 1,4 olduğunu bildiren Nuhoğlu, bilinçlendirme çalışmaları sonucu bu oranın 2003 yılında yüzde 11'e, 2008 yılında da yüzde 22'ye çıktığını söyledi.
Nuhoğlu, bebek ölüm hızının bir ülkenin gelişmişlik düzeyini yansıtan en önemli göstergelerden biri olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın önderliğinde yürütülen çok önemli bebek-çocuk sağlığı programları doğrultusunda, son 10 yılda bebek ölüm hızında çok önemli azalmalar saptandığını belirtti. Nuhoğlu, TNSA verilerine göre, Türkiye'de bebek ölüm hızının 1998 yılında binde 42,7 iken, 2008'de binde 17,6'ya düştüğünü ve bu rakamsal değerlerin çok önemli olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin uluslararası platformlarda bebek ölüm hızında en hızlı düşüş gösteren 5 ülke içerisinde yer aldığını bildirdi.
Asiye Nuhoğlu, bebek ölümlerinin yaklaşık yüzde 90'ının anne sütü kullanımı ile önlenebilecek sebeplerden meydana geldiğine dikkati çekerek, anne sütü ile beslenmenin desteklenmesi konusunda, toplumu bilinçlendirmenin ve yöneticilerin de bu konuda destek vermesinin şart olduğunu belirtti. Anne sütüyle beslenmenin ekonomik bir yükü de ortadan kaldırdığını ifade eden Nuhoğlu, ucuz bir mamaya dahi verilecek 200 TL'nin, Türkiye'deki bebek sayısı düşünüldüğünde çok önemli bir külfete denk geldiğini kaydetti.
Doğru bilinen yanlışlar
Prof. Dr. Asiye Nuhoğlu, toplumda yeni doğan bebekler ve bunların beslenmesine ilişkin bazı yanlışların doğru olarak algılandığını belirterek, bebeğe ilk aylarda anne sütü ile birlikte ek besin verilmesinin yanlış olduğunu, ilk 6 ay bebeğe sadece anne sütü verilmesi gerektiğini bildirdi.
Bebeğin beslenmesi için, “3 ezan vaktinin geçmesinin beklenmesi” şeklinde bir kanı da bulunduğunu anlatan Nuhoğlu, oysa bebeğe ilk 30 dakika içinde anne sütü verilmesi gerektiğini ifade ederek, “ 'Anne 2 can beslediğinden bol beslenmelidir' deniliyor, oysa yeterli ve dengeli beslenmelidir. 'Emzirme aralıkları düzenli olmalı' diye bilinir ama bebek her istediğinde emzirilmelidir” şeklinde konuştu.
Nuhoğlu, Bebeğin ağız tadıyla hayata başlaması için ona şekerli su verilmesine inananların da bulunduğunu kaydederek, şunları söyledi:
“Anne sütü kullanımı, anneleri rahim ve meme kanserinden korumaktadır. Doğum sonrası hormonal değişiklikler daha düzgün bir şekilde devreye girmekte ve doğum öncesi kiloya gelinmesi de kolaylaşmaktadır. Bunun hiçbir estetik risk oluşturmadığı gibi, bebeğinizle aranızdaki psikolojik bağ sağlanacaktır. Bebeğin ilerideki sosyal ve ruhsal açıdan sağlıklı bir birey olması için anne sütü çok önemlidir.”
--
Alemin Portalı
Tüm Alem Burada
http://aleminportali.com
------------------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder