Bu Site Sizin Sizde Yazınızı Gönderin

Evet bu siteye sizlerde yazılarınızı gönderebileceksiniz. Yapmanız gereken içerisinde link ve reklam olmayan yazılarınızı haberdaim@gmail.com adresine mail olarak göndermek.
Hepsi bu kadar. İyi Paylaşımlar
Dikkat edilmesi gerekenler;
Siteye cinsel içerikli, reklam içerikli paylaşımlarda bulunmak yasaktır.

27 Aralık 2007 Perşembe

Hormonlu Ürün Nasıl Anlaşılır

Hormon takviyesinin özellikle zamansız yetiştirilen ürünlerde daha fazla gözlendiğini kaydeden uzmanlar, bu nedenle sebze ve meyvelerin normal gelişme süreçlerinde alınıp tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Buna göre domatesin 15 Ekim-10 Kasım ve 10 Nisan-5 Mayıs, patlıcanın 15 Kasım-15 Mayıs, kabağın ise 1 Kasım-15 Mayıs tarihleri arasında tüketilmemesi öneriliyor.
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nevcihan Gürsoy, açıklamada, Türkiye'nin, nüfusunun yaklaşık 20 milyonunun tarım sektöründe çalışan ve gayri safi milli hasılasında tarımın payı yüzde 11.2 olan dünyanın önemli tarım ülkelerinden birisi olduğunu söyledi. Bununla birlikte sektörde çeşitli sorunlar yaşandığını ve halen de devam ettiğini ifade eden Gürsoy, bu sorunlardan birinin de tarım ürünlerinde ve gıda maddelerinde hormon kullanımı olduğunu söyledi.
Hormon kullanımı ya da kullanılmış olma olasılığının halk arasında en çok tartışılan konuların başında geldiğini ifade eden Gürsoy, hormonları, 'bitkilerdeki büyüme ve gelişmeyi düzenleyici olarak kullanılan, düşük yoğunluklarda dahi etkili olabilen ve bitkilerde sentezlenerek taşınabilen organik maddeler' olarak tanımladı.
Hormonların insan nüfusunun hızla arttığı günümüzde tarım ürünlerini de hızla artırmak ve verimliliği yükseltmek amacıyla kullanıldığını vurgulayan Gürsoy, şu bilgiyi verdi: ''Bunu yaparken insan sağlığını göz ardı etmemek gereklidir. Bu nedenle hormon ya da hormon etkili kimyasalların kullanımı bilinçli olarak yapılmalıdır. Aslında dikkat edilmesi gereken konu gıda maddelerinde ve tarımsal ürünlerde çok büyük önem taşıyan bu kimyasalların kurallarına uygun olarak kullanılmasıdır. Kullanılan kimyasalların uygulama dozları, zamanları ve uygulanacak ürün çeşitlerinin bilinmesine rağmen uygulamada zamanlama ve doz ayarlamalarına dikkat edilmediğine sıklıkla rastlamaktayız. Esas tehlike ve zarar oluşumu bu nedenle meydana gelmektedir.
İnsan sağlığı açısından ürünlerde kullanılan kimyasalların toksik etkisi doğrudan doza bağlı olarak gelişmektedir. Dozunda kullanılmayan her türlü kimyasal hem üründe hem de ürünü tüketen canlılarda zehir etkisi gösterebilmektedir.'' Türkiye'de özellikle domates, patlıcan, patates, kabak, salatalık, üzüm, elma, çilek, kavun, buğday, arpa, yulaf, çavdar ve çeltikte hormon kullanıldığının çeşitli platformlarda dile getirildiğini, fakat bu konunun kesin sonuçlarla ortaya konulmadığını bildiren Gürsoy, şöyle konuştu: ''Şu bir gerçek ki tarım ve gıda sektöründe kontrolsüz kimyasal kullanımı yeterince denetim altına alınamamaktadır. Bu da canlılarda çeşitli sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Hormonlu ürünler sürekli tüketildiğinde vücuttaki hormon dengesinin ve bağışıklık sisteminin bozulması, şişme, yağlanma, hücrelerin zayıflayarak kansere yatkınlığın artması gibi kanıtlanmamış, ancak ciddi şüphelere yol açan sonuçları bulunmaktadır.''
-HORMONLU ÜRÜN NASIL ANLAŞILIR?-
Hormon takviyesinin özellikle zamansız yetiştirilen ürünlerde daha fazla gözlendiğini anlatan Gürsoy, ''Bu nedenle özellikle sebze ve meyveler normal gelişme süreçlerinde alınıp tüketilmelidir. Örneğin, domatesin 15 ekim-10 kasım ve 10 nisan-5 mayıs, patlıcanın 15 kasım-15 mayıs ve kabağın 1 kasım-15 mayıs tarihleri arasında tüketilmemesi önerilmektedir'' diye konuştu.
Hormon kullanılmış ürünlerde özellikle zamanının dışında üretilen sebze ve meyvelerde çeşitli farklılar gözlendiğini kaydeden Gürsoy, şöyle devam etti: ''Bunlara örnek verecek olursak, domates çekirdeksiz, içi çok sulu, boşluk varsa, patlıcan içi süngerimsi ve çekirdeksizse, kabak şekli bozuk, çekirdeksizse, biber aşırı büyük ve etliyse, çekirdek evi boş, etli kısmı sertse, patates şekilsiz ve patates yumruları yapışıksa, içinde kararmalar varsa, karpuzun çekirdek yerleri boşsa hormonlu olduğu anlamına gelebiliyor. Bu özellikleri taşıyan ürünleri almamaya özen gösterilmelidir.''

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...