Bu Site Sizin Sizde Yazınızı Gönderin

Evet bu siteye sizlerde yazılarınızı gönderebileceksiniz. Yapmanız gereken içerisinde link ve reklam olmayan yazılarınızı haberdaim@gmail.com adresine mail olarak göndermek.
Hepsi bu kadar. İyi Paylaşımlar
Dikkat edilmesi gerekenler;
Siteye cinsel içerikli, reklam içerikli paylaşımlarda bulunmak yasaktır.

29 Kasım 2007 Perşembe

Ağız Kokusunun Sebepleri

Nefesiniz kokmasın

Ağız kokusu, nedeni ne olursan olsun hoş olmayan bir durumdur. Toplumun büyük kısmını etkileyen bu rahatsızlık, kişilerde psikolojik sıkıntılara yol açar.

Ağız kokusu (halitozis, oral malodor veya bad breath) ağız veya ağız dışı olsun, kaynağına bakılmaksızın hoş olmayan koku olarak tanımlanmaktadır. Ağız kokusunun temel olarak oral kavitenin durumu (yani ağız hijyeni ve periodontal sağlık durumu) ile alakalı olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla ağızda oluşan koku, sıklıkla dental tedavi gerektirmektedir.

İlişkileri bile etkiler

Ağız kokusu toplumun büyük kesimini etkilemekte ve etkilenen kişilerde önemli sosyal ve psikolojik sıkıntılara neden olmaktadır. Çağdaş toplumlarda insanların birbirleri ile olan ilişkileri önemli olduğu için gelişmiş ülkelerdeki insanlar bu probleme daha çok dikkat etmektedirler. Bununla birlikte çok az hasta tedavi için diş hekimine başvurmaktadır. Bu, ağız kokusu problemi yaşayan insanların sıklıkla tam olarak bu durumun farkında olmamalarından kaynaklanmaktadır. Ağız kokusunu gidermek için nefes ferahlatıcı, gargara, sprey, şeker ve sakızlar için ciddi paralar harcandığı görülmektedir. Pek çok ticari ürün ağız kokusunu elimine ettiğini iddia etmektedir. Ancak bu ürünler ağız kokusunu sadece maskelerler. Oysa ki ağız kokusu genel olarak kötü oral hijyen veya oral akvitedeki bir hastalığa ya da teşhis ve tedavi gerektiren ciddi bir sistemik hastalığa da bağlı olarak gelişmektedir. Dolayısıyla, tedavisi altta yatan nedene yönelik olmalı ve tedaviye başlamadan önce kokunun kaynağı bulunmalıdır.

Dil fırçalanmalı

Medicana Diş'ten Doktor Sinem Gümgüm, ağız kokusunun tedavisinde etkili metot oral hijyeni ve temel dental bakım ile periodontal sağlığın düzeltilmesi ve gerekiyorsa hastanın uzman hekime yönlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Dilin fırçalanması ağız kokusunu azaltmada diş fırçalamak kadar etkilidir. Dişlerden plağın uzaklaştırılması için pek çok ürün kullanılırken, üzerinde ağız kokusu oluşturan milyonlarca bakteri barındıran bir organın yani dilin temizliği ihmal edilmemelidir. Dil yüzeyinin temizlenmesi için plastik dil kazıyıcıları ve küçük fırçalar kullanılabilir.

Sebepleri

Ağız kokusunun nedenleri arasında görülen oral etkenler, genellikle şu şekilde belirtilmiştir:

* Kötü ağız hijyeni veya ilerlemiş diş eti hastalığı, çürükler gibi dental veya periodontal problemler

* Kirli protezler, apareyler, hatalı dental restorasyonlar (taşkın restorasyonlar, sızdıran kronlar) ve gıda birikim alanları

* Dilde aşırı bakteri kolonizasyonu

* Azalmış tükürük akımı

* Ağız dışı etkenler

* Sigara ve bazen içki

* Ağız kuruluğuna yol açan antikolinerjikler, antidepresanlar, diüretikler, antiparkinson ve kemoterapötik ajanlar

* Şeker hastalığı, mide problemleri, karaciğer hastalıkları, boğaz enfeksiyonları, sinüzit gibi birçok sistemik hastalık

* Birçok vitamin ve mineral eksikliği örneğin A vitamini, B12 vitamini, demir veya çinko eksikliği ağızda kurumayla birlikte mukozada fissürleşmeye yol açar ki bu da gıda ve doku artıklarının tutunmasına dolayısıyla halitozise katkıda bulunur.

* Birçok gıda ve içecekler, özellikle sarımsak ve soğan, geçici ağız kokusu yapabilir.

Yazı kaynağı <http://ladress.blogspot.com/2007/11/az-kokusunun-sebepleri.html>

 Diş ETI Çekilmesi

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...