Bu Site Sizin Sizde Yazınızı Gönderin

Evet bu siteye sizlerde yazılarınızı gönderebileceksiniz. Yapmanız gereken içerisinde link ve reklam olmayan yazılarınızı haberdaim@gmail.com adresine mail olarak göndermek.
Hepsi bu kadar. İyi Paylaşımlar
Dikkat edilmesi gerekenler;
Siteye cinsel içerikli, reklam içerikli paylaşımlarda bulunmak yasaktır.

15 Eylül 2009 Salı

Yemek yemeyen çocuğa ne yapmalı?

Yemek yemeyen bir çocuk annelerin kabusudur. Elinde yemek tabağıyla çocuğun peşinde koşturan birçok anneye rehberlik edecek önemli bir söyleşi:


İstanbul’da 104. 6 Frekansıyla yayın yapan Radyo 7’nin programcılarından Eda Çelebi’nin hazırlayıp sunduğu Eda’yla Gün Ortası programının bugünkü konuğu çocuk sağlığı ve hastalıkları Uzmanı Doktor Beril Bayrak Bulucu oldu. Çocuklarda iştahsızlık ve çocuk sağlığı konularında konuşulan programda merak edilenler konuşuldu.
Bebeğin, 6 aya kadar herhangi bir ek besin olmaksızın anne sütüyle beslenebileceğini belirten Beril Bayrak Bulut, savunma mekanizması yeni oluşan bebeğin ihtiyaç duyduğu bütün besinleri fazlasıyla anne sütünden alabileceğini aktardı. İlerleyen yaşlarda da karşılaşılacak hastalıkların da bu sayede en aza indirileceğini söyleyen Bulucu, annelere çocukların beslenmesi hakkında bilgiler verdi.
Dr. Bulucu, az yemenin hangi noktada sorun olduğunu, obeziteye giden yolu, çocuğa yemek yeme yöntemlerini anlattı.
EDA: Çocuklarda iştahsızlık neden kaynaklanır?
Beril Bayrak Bulucu: Çok sık karşılaşılan bir sorundur. İki ayrı çeşide ayrılır. Bunlardan biri geçici iştahsızlık diğeri ise kalıcı iştahsızlık. Geçici iştahsızlığın birçok nedeni olabilir ve bu nedenler yaşa bağlı olarak değişim gösterebilir. Diş çıkarma, hava değişimi, hastalık, duygusal sorunlar gibi pek çok sebebi vardır. Kalıcı iştahsızlık nedenlerinde ise; geçirilen hastalıklar, yapısal sorunlar yer alır. Çocuğun içinde bulunduğu ruh hali ve psikolojik durumu da bu konuda önem kazanır.
EDA: Az yemek yiyen bütün çocuklar iştahsız sayılabilir mi?
Beril Bayrak Bulucu: Böyle düşünmek her zaman doğru olmayabilir. Çocuklar kendi gereksinimlerinin farkında olabiliyorlar. Bu sebeple annenin ondan beklediği kadar çok yemek gereksiniminden fazlası olduğu için çocuk tarafından kabul edilmiyor.
 EDA: Çocuk yemek yemiyorsa anne ne yapabilir?
Beril Bayrak Bulucu: Öncelikle yaşa göre gereksinim anneler tarafından öğrenilmeli. Çocuk kaç yaşındaysa ona orantılı olarak porsiyon - kaşık kullansınlar. Bu hem rahatlatıcı, hem de belirleyici olabilir. Her şeyden önce annenin bilinçli olması büyük rol oynar.
EDA: Az yiyen çocuk daha sağlıklı mı olur?
Beril Bayrak Bulucu: Az yemekten çok doğru yemek çocuğa sağlık kazandıracaktır. Çünkü günümüzde obezite hastalığı özellikle çocuklarda hızla yayılmakta. Anneler çocuğum az yiyor deyip ipin ucunu kaçırırlarsa maalesef çok daha büyük problemlerle karşılaşabilirler. Dönem dönem çocuğun beslenmesi zaten değişecektir. Sağlıklı olansa ne kilolu ne de zayıf olmak. En sağlıklı olan doğru beslenmeyi bilmektir.
EDA: Obezite tehlikesi olan çocuklara diyet önerilir mi?
Beril Bayrak Bulucu: Evet öneriyoruz. Ama bu konuda önemli olan ailenin ne kadar bilinçli olduğu. Çocuk bize başvurduğunda obezitenin hangi evrede olduğu, ne zamandır bu sorunla baş edildiği bilgilerinin bize verilmesi oldukça önemli. Çok büyük bir obezite sorunu olmadığı zamanlarda öncelikle beslenme alışkanlığı düzenliyor ve kilo alımını engelliyoruz. Çok ciddi bir obezite sorunu varsa diyette gerekebiliyor.
EDA: Çocuklara iştah şurubu öneriyor musun?
Beril Bayrak Bulucu: İştah şuruplarından önce çocuğun neden yemediği konusunda iyi bir gözlem yapılmalı. Çocuk; çok ısrar edildiği, o yemeği sevmediği ya da çok fazla abur cubur yediği için yemek yemiyor olabilir. Bu sebeple öncelikle aileden bunlara dair bilgiler almakta fayda var. Yine temiz havada çocukla oynayıp acıkması sağlanabilir. Yemekten önce fazla sıvı tükettirmemek, iştah açıcı özelliği olan dereotu, nane gibi doğal besinleri yemeklerine karıştırmakta yapılabilecekler şeyler arasında. Hiçbir şekilde çocuğun beslenmesinde olumlu bir değişim yoksa o zaman doktor kontrolünde iştah şurubu alınabilir.
EDA: Çocuğu düzenli yemeye alıştırmak için, yemek saati dışında yemek vermemek doğru mu?
Beril Bayrak Bulucu: Çocuğun, düzeni öğrenme açısından önemli olabilir. Ancak yemek konusunda çocuğa da söz hakkı tanınmalı. Aileyle birlikte, pişen yemeğin yenmesi konusunda anne söz sahibiyse yenecek miktar konusunda çocuk karar vermelidir. Söylenecek her şeyi sorgulamadan çocuğa dikte ettirmek kesinlikle yanlıştır. Eğer aile çocuğa doğru mesaj verir nitelikte davranırsa hiçbir sorun kalmayacaktır.
EDA: Bebeklerde beslenme bozukluğunu önlemek için ne yapılabilir?
Beril Bayrak Bulucu: Bebeklik dönemi, beslenme açısından önemli bir dönmedir. Her yerde ısrarla tekrarlansa da hatırlatmada yine fayda var diye söylüyorum bebek için en temel besin anne sütüdür. Anne sütü özellikle ilk dönemlerde önemli çünkü bebeğin savunma ve gelişim mekanizması için ihtiyaç duyulan bütün besinler anne sütünde mevcut. Ve anne sütüyle beslenen çocuklar acıktıklarını ya da ne kadar besine ihtiyaç duyduklarını fark eder. Bu sebeple obezite riski de ortadan kalkmış olur.
EDA: Okulların başlamasıyla iştahsızlıkla ilgili sıkıntılar da artıyor mu?
Beril Bayrak Bulucu: Okulda çocuğun beslenme düzeni değiştiği için bu tür sıkıntılar olabiliyor. Sabah saatlerinde iştahsız olan çocuklar en önemli öğün olan kahvaltıyı yapmakta zorluk çekiyorlar. Bunun yanı sıra yemekli okullarda çocuk, okul yemeklerine ve ortamına alışamadığı için sıkıntı yaratabiliyor. Bunun tam tersi, arkadaşlarını model alarak ya da inatlaşarak okuldayken daha çok yemek yiyen çocuklarda var. Bu konuda yapılacak en önemli şey beslenme alışkanlığının kazandırılmasıdır.
EDA: Çocuklar tatlı yemeyi çok seviyor. Bu konunun tehlike oluşturmaması için anneler ne yapabilir?
Beril Bayrak Bulucu: Tatlı, çok fazla alışkanlık yapan besin türüdür. Aşırı tatlı tüketiminde, insülin dengesi bozulabilir, şeker hastalığı ve obezite gibi hastalıklarla karşılaşılabilir. Çok erken yaşlarda insülin dengesi bozulması ilerleyen yaşlarda birçok hastalığın tetikleyicisi olacaktır. Çocuklara direkt tatlı vermek yerine tatlı ihtiyaçlarını karşılayacak meyve, reçel, pekmez verilebilir. Eğer anne evde tatlı yapacaksa, fazla şeker kullanımından kaçınmalı.  
EDA: Aile içinde ki değişimler, mesela annenin hamile olması ya da anne babanın ayrılması çocuğu etkiler mi? Bu gibi durumlar çocuğa nasıl söylenebilir?
Beril Bayrak Bulucu: Kesinlikle etkiler. Yeni doğan bebeklerde bile en küçük değişikliklerin yansımalarını görmek mümkündür. Mesela ailenin taşınarak çocuğun oluşturduğu çevreden uzaklaşması, aile bireylerinin kavga etmeleri ve daha irili ufaklı birçok sorun çocuğun yemek yeme düzenini değiştirebilir. Çünkü çocuklar hayatlarındaki yapılanmaya oldukça bağlı yaşarlar. Bu gibi durumlar çocuğu önceden hazırlayarak, her aşamada yanında olarak alıştırılabilir. Çocuğa anlayışla yaklaşmak ve konu hakkında görüş bildirmesini sağlamakta sorunları çözebilir.
Sağlıklı beslenmeden diyete,  şifalı bitkilerin gizemli dünyasından hayatı yaşanılır kılan pratik bilgilere ve yemek tariflerinden çocuk gelişimine pek çok konu Eda'yla Gün Ortası'nda. 
Alanında uzman konuklarıyla Eda'yla Gün Ortası Salı,  Çarşamba ve Perşembe günleri saat 12.00' de Radyo 7'de. . .
--
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Arşivi